Notícies

23.02.2015
La cloenda de les colles tanca la capitalitat de la Sardana de Barcelona
La cloenda de les colles tanca la capitalitat de la Sardana de Barcelona

Diumenge 22 de febrer, el recinte modernista de Sant Pau es va omplir de sardanistes de totes les edats per celebrar la cloenda de la temporada de sardana esportiva 2014 en un indret únic  i singular com és l'antic Hospital de Sant Pau, convertit avui en recinte museïtzat que acull diferents eseveniments socials i culturals.


Així, aquest any de celebració de la capitalitat a Barcelona, la sardana ha estat present en diferents indrets i espais de la ciutat, dels quals 3, són Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO com són la Sagrada Família, el Palau de la Música i l'Hospital de Sant Pau.


L'acte de diumenge va tascendir en un clima de germanor entre les diferents colles que van gaudir de la ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, del grup d'animació POlcasol3, i de les visites guiades que van fer prop de 400 sardanistes per tot el recinte modernista.


L'acte d'entrega de premis i recordatoris, va tenir lloc a la sala Pau Gil, on totes les colles participants van rebre els seus trofeus i recordatoris, així com les insígnies d'or i d'or i brillants. Encabat l'acte, gran part dels particpants van dinar plegats a les immediacions del recinte modernista. L'any vinent, serà la ciutat de Calella on es durà aterme la cloenda de sardana esportiva 2015.


Fotografia de l'ACS Laietans.

16.02.2015
El recinte modernista de Sant Pau acull la coenda de les colles sardanistes de competició
El recinte modernista de Sant Pau acull la coenda de les colles sardanistes de competició

La gran majoria de colles sardanistes de Catalunya es trobaran aquest diumenge a les instal·lacions de l'antic hospital de Sant Pau per donar fi a la temporada de competició sardanista. La sala Pau Gil acollirà l'entrega de premis i recordatoris mentre que als jardins  centrals del recinte tindrà lloc una ballada de sardanes amb la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona. Alhora, els més petits podran gaudir d'un espectacle d'animació infantil amb el Grup Polcasol3.


A les més de 500 persones acreditades podran sumar-shi els sardanistes que s'hi acostin previ pagament de l'entrada de preu reduït que gaudiran aquell dia pel fet de ser sardanistes (5,60 euros), accés que donarà dret a visitar lliurement tot el recinte recentment restaurat i gaudir de la ballada de sardanes.


Encabat el matí, la gran majoria de colles es traslladaran a un espai polivalent a les immediacions de l'antic hospital per gaudir d'un dinar de germanor. Trobareu més detalls a l'agenda.

11.02.2015
Enric Sans recull el premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular
Enric Sans recull el premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular

Ahir dimarts 10 de febrer el president de la Coordinadora d'Entitats Sardanistes de Barcelona, sr. Enric Sans i Comas, va rebre de mans de l'alcalde Xavier Trias el premi 'Ciutat de Barcelona' de Cultura Popular i Tradicional. El lliurament va tenir lloc al Saló de Cent, un acte que va comptar amb l'aportació artística de la cantant Joana serrat i la presentació d'Àgata Roca. El jurat va destacar l'excel·lència i impacte aconseguits a 'Barcelona, capital de la Sardana 2014'.


 


 

09.02.2015
Josep Carreras clou la capitalitat
Josep Carreras clou la capitalitat

El Gran Teatre del Liceu de Barcelona es va vestir de gala dissabte passat per acollir l'esperat concert de Josep Carreras i la Simfònica de Cobla i Corda acompanyada de la Polifònica de Puig-Reig. El tenor català no deixà ningú indiferent amb un repertori que va combinar per igual la sardana i la cançó tradicional catalana. Temes com Puigsoloiu, Catalunya Plora, El Virolai, Rosó o la Santa espina van farcir un programa sorpresa, que encara s'engruixí més quan al primer bis, més d'una vuitantena de dansaires van irrompre per sorpresa al teatre encerclant la platea  per ballar la sardana Niu d'amor de Ricard Viladesau.


El concert clou simbòlicament la capitalitat de Barcelona per ser taspassada a Calella a mitjans de març, quan serà proclamada com a a tal al far d'aquesta ciutat maresmenca. A l'espera d'aquesta proclamació, encara queden alguns actes de celebració com la cloenda de la temporada de competició de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, que tindrà lloc al Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau.

05.02.2015
La presentació de la Guia d'aplecs, preludi d'una vesprada inoblidable
La presentació de la Guia d'aplecs, preludi d'una vesprada inoblidable

Dissabte es presentarà al foyer del Liceu la nova guia d'aplecs i concursos sardanistes -la publicació més esperada pels seguidors d'aplecs- i que enguany incorpora els concursos de competició i els actes més rellevants de la capitalitat de la sardana de Calella.  A les 5 de la tarda al foyer de l'embemàtic teatre barceloní i sota la presidència del tinent d'alcalde de Cultura de Barcelona, el senyor Jaume Ciurana, es durà a terme la presentació de la guia, el traspàs simbòlic de la capitalitat de la sardana a la ciutat de Calella, representada per la seva alcaldessa, la senyora Montserrat Candini i un apunt musical amb la cobla La Principal del Llobregat.


Tots els assistents al foyer rebran encabat el concert un exemplar de la guia. La cobla La Principal del Llobregat, una formació quasi centenària, ha preparat un repertori que no deixarà ningú indiferent al tenir en compte compositors i efèmerides de la capitalitat de la sardana del 2014 i les commemoracions d'aquest 2015. Per aquest motiu, el concert  començarà amb una selecció d'Amor brujo de Manuel de Falla per donar pas a la barítona de la mà de Jordi Campos, que interpretarà la sardana Calamus Quintus de Jordi León, estrenada el passat setembre a l'Institut d'Estudis Catalans. A continuació, la sardana Catalunya servirà per commemorar els 150 anys del naixement d'Enric Morera mentre que el concert es clourà amb la interpretació de La Flama de la Sardana, l'obra més coneguda de l'estimat compositor Tomàs Gil Membrado, mort el 2014 a l'edat de 99 anys.


Encabat l'acte de presentació, una ballada de sardanes a la plaça Reial i el concert de Josep Carreras clouran una vetllada única i ben especial al voltant de la sardana.

Veure programa_foyer.jpg
03.02.2015
La capitalitat de la Sardana de Barcelona, premi 'Ciutat de Barcelona' 2014
La capitalitat de la Sardana de Barcelona, premi 'Ciutat de Barcelona' 2014

El conjunt d'actes organitzats per la Coordinadora d'Entitats Sardanistes de Barcelona aquest 2014 ha donat el seu fruit. A part de la bona acollida i participació dels ciutadans en la majoria d'actes organitzats, l'ajuntament de la Ciutat Comtal ha volgut reconèixer-ho distingint l'entitat impulsora amb un dels premis 'Ciutat de Barcelona' en la seva vessant de cultura popular i tradicional. Aquest dimarts al migdia, s'ha fet públic el veredicte de tots els premiats, on cada guardonat rebrà 7.000 euros.


L'acte d'entrega dels premis amb l'alcalde Xavier Trias, tindrà lloc el proper 10 de febrer al Saló de Cent, comptarà amb l’actuació de la cantant Joana Serrat, i serà presentat per Àgata Roca. 


Aquest premi és un reconeixement a la tasca ingent realitzada per la Coordinadora durant un any de feina, tasca que l'Institut de Cultura ha volgut destacar per  l'excel·lència dels actes organitzats i l'impacte aconseguit.


 


 

02.02.2015
Setmana gran de celebració de la capitalitat
Setmana gran de celebració de la capitalitat

Barcelona ha portat la sardana a diferents espais, àmbits i institucions durant gairebé un any de capitalitat. Aquest cap de setmana i coincidint amb les Festes de Santa Eulàlia, tindrà lloc una celebració on la sardana pren un relleu especial en un indret ben singular: el Gran Teatre del Liceu.


Dissabte 7 de febrer al foyer del teatre tindrà lloc la presentació de la 'Guia d'aplecs i Concursos Sardanistes 2015' publicació que enguany incorpora tots els concursos de competició al costat dels aplecs. Feta la presentació, tindrà lloc el traspàs simbòlic de la capitalitat de Barcelona a Calella, acte que es veurà complementat amb un petit concert amb la cobla La Principal del Llobregat.


Serà llavors quan la Plaça Reial pendrà el relleu i acollirà una ballada de sardanes amb la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, preludi de la gran vetllada que clourà la celebració, l'esperat concert del tenor Josep Carreras amb la Simfònica de cobla i corda de Catalunya, formació que suma la Jove Orquestra de les Comarques gironines i La Principal de la Bisbal, acompanyats per la coral Polifònica de Puig-Reig. Sardanes i cançó catalana de la mà d'un dels més selectes ambaixadors del nostre país que acompanyat d'una mostra de les millors formacions musicals de l'actualitat, de ben segur no deixarà ningú indiferent.


 


 

Veure ProgramaCloenda.jpg
27.01.2015
La poesia i el cant coral se sumen a la capitalitat
La poesia i el cant coral se sumen a la capitalitat

En una mateixa setmana, la celebració de la capitalitat rep un nou impuls amb la participació de poetes i grups corals. És així com dimecres 28 de gener, el grup Poesia viva durà a terme un recital dels més bells poemes dedicats a la sardana en un entorn singular com la sala de la caritat de la Biblioteca de Catalunya.


Dissabte, el flamant auditori de Sant Martí acollirà un concert coral amb la participació del cor jove de l'Orfeó Martinenc, l'Orfeó Martinenc, el Cor Poblenou i l'escola de Dansa Neoclasic.  A les darreries de la celebració de la capitalitat, Barcelona segueix bategant esperit de sardana en molts dels seus racons de la mà de diferents institucions i associacions de tots els racons de la ciutat.


Més informació a l'agenda.

Veure invitació Concert Coral CDLS.pdf
13.01.2015
La Capitalitat arriba a la Biblioteca de Catalunya
La Capitalitat arriba a la Biblioteca de Catalunya

La Capitalitat ha portat la sardana a diferents indrets i institucions de la capital catalana que no han volgut restar al marge d'aquest any farcit de celebracions i efemèrides. Ara és el torn de la Biblioteca de Catalunya, institució ubicada a l'antic hospital de la Santa Creu, un immens edifici gòtic que acull el gran fons bibliogràfic i arxivístic de la Biblioteca. Conscient d'aquesta importància, la Bibioteca més important del país i tal com va fer l'any 2010, durà a terme una exposició a l'espai Zero amb una mostra del seu fons sardanista, compost de donacions de l'obra de compositors i institucions que han confiat en aquesta casa i que s'incrementa any rere any.


L'acte d'inauguració comptarà amb els parlaments d'Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya i de l'escriptor Jordi Lara, juntament amb una visita guiada a càrrec de la comissària Maria Rosa Montalt i finalitzarà amb un concert de sardanes al piano d'Enric Granados per la pianista Maite León.


D'altra banda, la sala de la Caritat acollirà el recital poètic entorn la sardana  que l'històric grup de rapsodes 'Poesia Viva' durà a terme el 28 de gener recitant els poemes  que han donat les millors plomes del nostre país.

15.12.2014
S’atansen els dos darrers actes de la capitalitat del 2014
S’atansen els dos darrers actes de la capitalitat del 2014

 S’acosta Nadal i amb ell l’acabament de l’any i mentrestant, la capitalitat de la sardana de Barcelona segueix el seu curs i ho celebra amb dos actes d’especial rellevància diumenge vinent. Pel matí, al Parc de la Ciutadella tindrà lloc el tradicional Aplec nadalenc amb les cobles Marinada, Sant Jordi i Mediterrània. A la tarda, la basílica de la Sagrada Família acollirà una nodrida presència de sardanistes de les diferents entitats barcelonines que assistiran al concert de Nadal coorganitzat enguany amb la Coordinadora d’Entitats Sardanistes de Barcelona i els ‘Amics dels Concerts’ de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona. Per aquest motiu, la segona part del concert girarà entorn la sardana amb la participació del Cor Vivaldi i la Cobla Sant Jordi que prendran el relleu al Cor infantil ‘Amics de la Unió’ i al ‘Cor de mestres de música de primària i secundària de Catalunya’. Ha estat tant l’interès del sardanisme per aquest concert que les invitacions per accedir-hi estan exhaurides des de fa dies.


 


 

Veure Aplec Nadalenc2014.pdf
02.12.2014
Dues noves publicacions de la capitalitat
Dues noves publicacions de la capitalitat

Si fa uns dies, va sortir al mercat el CD de la rondalla completa de La Santa Espina amb El Punt Avui, aquesta setmana la capitalitat de la sardana de Barcelona dóna dos fruits nous. D’una part, un CD de sardanes adaptades i interpretades per la Banda Municipal de Barcelona sota la direcció de Salvador Brotons amb títol ‘100 anys de música catalana’.


Emperò, els amants de la sardana podran conèixer també, la història i la relació de la sardana amb la Ciutat comtal amb el llibre ‘La sardana a Barcelona’, un estudi amè i exhaustiu de l’activitat sardanista a la nostra ciutat. De la mà del compositor Jesús Ventura, gran coneixedor de la sardana, car és el President de l’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona, el lector s’endinsarà en l’apassionant periple històric sardanista al Cap i Casal.


L'acte públic de presentació d'ambdós treballs tindrà lloc a la Sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans, amb la presència de Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona i Joandomènec Ros, president de l’IEC juntament amb Jesús Ventura i Salvador Brotons


 

Veure Invitació_presentació.pdf
29.11.2014
La final de punts lliures, traslladada al pavelló UPC Campus Nord
La final de punts lliures, traslladada al pavelló UPC Campus Nord

Pel mal temps previst per demà diumenge, l'organització del concurs ha decidit dur a terme la final del concurs de punts lliures al pavelló de la Universitat Politècnica de Catalunya, situat al Campus Nord. El pavelló es troba situat al Carrer de Jordi Girona, 1-3. 08034 de Barcelona.


 

26.11.2014
25 anys de la Banda de Les Roquetes
25 anys de la Banda de Les Roquetes

 


L'Ideal d'en Clavé de les Roquetes se suma a la celebració de la capitalitat de la sardana amb un concert ben singular per celebrar els 25 anys de la seva banda simfònica; ho farà amb una ballada de sardanes i un concert conjunt de la banda amb la cobla La Principal de la Bisbal el proper diumenge 30 de novembre.


Al matí, a dos quarts de dotze, tindrà lloc una ballada de sardanes al Parc de la Guineueta amb la cobla La Principal de la Bisbal. A les 6 de la tarda en el marc del Palau de la Música Catalana, tindrà lloc l’emotiu concert commemoratiu amb la participació conjunta d'ambdues formacions.


La Banda Simfònica Roquetes-Nou Barris, formada actualment per 63 intèrprets duu a terme vàries actuacions durant l’any, de les quals destaca l’actuació durant l’Aplec de Tardor que organitza la mateixa entitat sardanista. La banda,  fundada l’any 1989 per l’impuls obstinat del senyor Lluís Almoyner ha actuat a diferents indrets com el Vaticà, Itàlia o Àustria duent el nom de Les Roquetes enllà.

25.11.2014
Barcelona acull la final de Punts lliures
Barcelona acull la final de Punts lliures

Vint–i-dues colles sardanistes d’arreu del país es trobaran diumenge a la Plaça Puig i Cadafalch de Montjuïc per disputar-se la final del Campionat de sardana esportiva en la modalitat de Punts Lliures, concurs que té lloc a la Ciutat comtal en el marc de Barcelona Capital de la Sardana 2014.


Els punts lliures són la versió més espectacular, dinàmica i impactant del món de la competició sardanista. Les colles, a partir dels passos bàsics tradicionals, creen coreografies, puntejos i moviments nous i diferents, com a demostració de força, conjunt, esforç, tradició i dansa. En cas de pluja, el concurs tindrà lloc al poliesportiu de la Universitat Politècnica de Catalunya (c/ Jordi Girona, 1-3 ) prop de la Diagonal.


Diumenge 30 de novembre de 2014 a les 12 del migdia.

20.11.2014
El Saló de Cent acull els premis 'Capital de la Sardana'
El Saló de Cent acull els premis 'Capital de la Sardana'

El magne saló de l'ajuntament de Barcelona acollirà, el proper divendres 28 de novembre a les 7 del vespre sota la presidència de l'alcalde Trias, el lliurament dels premis 'Capital de la Sardana' 2014.


Enguany, els guardonats amb el premi a la dedicació són els senyors Josep Pomés, Josep Puigventós i Narcís de Miguel. Rebran el premi a la continuïtat l'Agrupació Sardanista Andorrana, els Aplecs de Bràfim, Sils i Torroella Montgrí, les cobles Baix Empordà i Sitgetana, el Concurs sardanista de Salt i la Secció Sardanista L’Avenç d'Esplugues de Llobregat.


Els programes 'Temps de sardanes' i 'La Principal de Quart' rebran el Premi a la Promoció i Difusió.
Enguany, el Premi als mitjans audiovisuals és per 'NewCat amb Andrea Motis i Joan Chamorro' mentre que l'Institut d'Estudis Catalans rebrà el Premi a les iniciatives renovadores.


Pel que fa a les medalles, el Sr. Joan Clos rebrà la medalla al Mèrit de la dansa, el Sr. Jaume Cristau rebrà la medalla al Mèrit musical i la Sra. Pilar Torrades - que proonunciarà el discurs d'agraïment- rebrà la medalla al Mèrit sardanista.


Durant l'acte, es presentarà oficialment la Capitalitat de la Sardana de Calella i es farà públic el nomenament de la ciutat que serà Capital de la Sardana 2016.


Amenitzarà l'entrega de premis la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona amb la interpretació de vàries sardanes.


Per accedir al lliurament dels premis al Saló de Cent, és indispensable presentar la invitació sol·licitant-la a la Confederació Sardanista de Catalunya al telèfon 93 319 76 37.

11.11.2014
Les escoles de cobla, a Barcelona
Les escoles de cobla, a Barcelona

A varis pobles i ciutats d'arreu del país s'ensenya a tocar instruments de cobla en escoles de música i aules musicals. Per això, moltes poblacions compten amb cobles de joves músics que esdevindran en un futur proper el relleu dels músics actuals, essent avui un planter amb una bona formació musical i amb estudis reconeguts oficialment.


En motiu de la capitalitat de Barcelona, l'Obra del Ballet Popular s'afegeix a la celebració amb l'organització d'una ballada de sardanes i danses tradicionals a càrrec de tres escoles de cobla provinents de La Bisbal d'Empordà, Palafolls i Agramunt. Durant la ballada de sardanes, diversos monitors de la Confederació Sardanista de Catalunya ensenyaran a ballar sardanes al mateix Pla de la Catedral a tothom qui ho desitji.

Veure programa_trobada_cobles.pdf
04.11.2014
Josep Maria Casasús clou el cicle de conferències a l'IEC
Josep Maria  Casasús clou el cicle de conferències a l'IEC

Josep Maria Casasús, periodista, catedràtic i Creu de Sant Jordi impartirà el proper dijous 6 de novembre la darrera conferència en motiu de la capitalitat de la sardana de Barcelona. El conegut professor farà un viatge per l'evolució històrica i musical de la sardana a partir de l'exemple d'una vintena de composicions que han esdevingut reflex d'una època, sintetitzades en una amena conferència sota el títol 'La sardana comunica emocions'.


El professor Casasús, que també és membre de l'Institut d'Estudis Catalans, tanca així aquest cicle de conferències que ha comptat amb ponents com Romà Escalas, Joaquim Agulló, Sebastià Serrano o Antoni Dalmau a l'IEC, una de les institucions barcelonines més compromeses amb la capitalitat de la sardana, car va acollir el concert de la Barítona el passat 18 de setembre i on tindrà lloc la presentació del llibre 'La sardana a Barcelona' de Jesús Ventura el proper 4 de desembre.


 

Veure Invitació_JM.Casasús.pdf
28.10.2014
Les entrades per al concert de cloenda de la capitalitat amb Josep Carreras, a la venda
 	Les entrades per al concert de cloenda de la capitalitat amb Josep Carreras, a la venda

 


Qui no vulgui perdre’s Josep Carreras en un únic concert de sardanes i música catalana amb la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya i la Polifònica de Puig-reig, ja pot assegurar-se l’entrada. Aquest singular concert, que tindrà lloc el 7 de febrer de 2015 al Gran Teatre del Liceu, s’emmarca dins els actes del Festival del Mil·lenni i ha estat presentat avui dimarts 28 d’octubre a Barcelona en roda de premsa.


El preu de les entrades oscil·la entre els 18 i els 117 euros i es poden comprar a través de les oficines del Gran teatre del Liceu o per internet.


El concert tindrà lloc hores abans de la presentació de la Guia d’Aplecs i Concursos de la sardana 2015, que tindrà lloc al Foyer del teatre abans d’una ballada de sardanes amb la cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona a la Plaça Reial.


Més informació i venda d’entrades a través de l’enllaç.

27.10.2014
Neix la Puntcat cobla
Neix la Puntcat cobla

 En motiu de la capitalitat de la sardana i a l’històric convent dels Caputxins de Sarrià -el recinte que l’any 1966 va acollir la caputxinada – diumenge vinent tindrà lloc la presentació oficial d’una nova cobla. Aquesta formació compta amb joves músics provinents de l’ESMUC juntament amb d’altres instrumentistes amb més anys d’experiència i està dirigida pel flabiolaire i compositor Ferran Carballido mentre Carme Pruñonosa en porta la representació.


D'entre les peces del programa, cal destacar l’estrena del ‘Concert per a flabiol i orgue’ del mateix director de la cobla. Tot i que l’entrada és lliure, les aportacions voluntàries del públic assistent es destinaran a l’Associació Cívica ‘La Nau’, una entitat que treballa per ajudar als més desafavorits. Més informació a l’agenda.

22.10.2014
El concert de La Santa Espina, en CD!
El concert de La Santa Espina, en CD!

La Capitalitat de la Sardana de Barcelona va portar als escenaris el passat mes de març la rondalla completa de ‘La Santa Espina’. El concert al Barcelona Teatre Musical amb l’Orquestra Simfònica del Vallès dirigida per Rubén Gimeno, la coral Polifònica de Vilafranca i les veus solistes d’Anna Alàs, David Alegret i Enric Martínez-Castignani ha estat enregistrat en CD i sortirà al mercat el divendres 31 d’octubre amb el diari El PuntAvui al preu de 9.95 euros. Es podrà adquirir als quioscs fins el diumenge 2 de novembre.

15.10.2014
Torna el memorial Joaquim Serra
Torna el memorial Joaquim Serra

L’Auditori de Barcelona acollirà un any més, el tradicional concert que porta el nom de l’il·lustre compositor de Peralada. Un esdeveniment que com cada any, barreja tradició i modernitat amb dues de les millors cobles del país, la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i la Mediterrània i que comptarà amb una peça d’estrena del compositor Jordi Vilaprinyó (Barcelona, 1954), una obra per a flabiol solista i cobla. Us ho perdreu?

09.10.2014
L’aplec de Les Roquetes, un aplec de bandera
L’aplec de Les Roquetes, un aplec de bandera

De tots és conegut l’aplec del parc de la Guineueta, el gran aplec de tardor. Per conmemorar la capitalitat de la sardana de Barcelona, la junta de l’Agrupació Sardanista l’Ideal d’en Clavé ha decidit que la sardana de conjunt del matí, que serà interpretada a càrrec de les 4 cobles, sigui ballada amb 3000 senyeres de mà amb el lema ‘Barcelona capital de la sardana 2014’, que prèviament s'hauran repartit entre el sardanistes. Entrada la foscor, serà el torn de la sardana del fanalet!


 

03.10.2014
Nova data de la presentació del llibre "La Sardana a Barcelona" i del CD de sardanes de la Banda Municipal
Nova data de la presentació del  llibre "La Sardana a Barcelona" i del CD de sardanes de la Banda Municipal

La presentació del llibre 'La Sardana a Barcelona' escrit per Jesús Ventura i del CD ‘ 1oo anys de música catalana’ de la Banda Municipal de Barcelona, prevista inicialment  pel 21 d'octubre ja té nova data: el dijous 4 de desembre.


L’Institut d’Estudis Catalans, una de les institucions barcelonines que s’ha involucrat de valent amb la celebració de la capitalitat acollirà aquest acte que servirà alhora  com a tancament del cicle de conferències dutes a terme a la noble sala Prat de la Riba de l’IEC.


La presentació tindrà lloc a les 19 hores amb la presència del regidor de cultura de Barcelona, senyor Jaume Ciurana. Entrada lliure limitada a l’aforament de la sala.

01.10.2014
Antoni Dalmau, ponent de la capitalitat
Antoni Dalmau, ponent de la capitalitat

No sempre es té l’oportunitat d’escoltar persones de relleu analitzant a fons sobrela situació de la sardana. En ocasió de la capitalitat de la Sardana de Barcelona i en el marc incomparable de la sala Prat de la Riba de l’IEC, l’escriptor, professor i expolític Antoni Dalmau, analitzarà dijous 2 d'octubre els punts forts i febles d’una de les tradicions més arrelades a Catalunya com és la sardana. No ens perdem doncs, l’oportunitat d’acostar-nos a aquesta anàlisi sobre la dansa per excel·lència a través del professor Dalmau. L’acte comptarà també amb les intervencions introductòries del professor Joaquim Agulló, Vicepresident de l’IEC i d’Antoni Valls, coordinador del cicle de conferències de ‘Barcelona, capital de la sardana’ 2014.


Més informació a l'agenda.

Veure Invitació_Antoni Dalmau.pdf
22.09.2014
Ajornada la presentació del llibre "La Sardana a Barcelona" i del CD de sardanes de la Banda Municipal
Ajornada la presentació del llibre "La Sardana a Barcelona" i del CD de sardanes de la Banda Municipal

La presentació del llibre 'La Sardana a Barcelona' escrit per Jesús Ventura i del CD de sardanes de la Banda Municipal, prevista pel proper 21 d'octubre, ha quedat ajornada sine die.


No obstant, la presentació dels dos treballs, es durà a terme en el decurs dels propers mesos i s'informarà degudament des del servei de premsa de la Confederació Sardanista de Catalunya i des d'aquest web.


 


 

19.09.2014
La Mercè més sardanista
La Mercè més sardanista

Barcelona tanca el setembre amb la seva festa major. Enguany i en motiu de la capitalitat, la sardana envairà durant aquests dies de festa i tradició, distints espais emblemàtics de la ciutat.


En són exemple doncs, el palauet Albèniz a Montjuïc, el carilló del Palau de la Generalitat així com diferents ballades en llocs com el Pla de la Catedral, el portal de l’Àngel -amb estrena d’una sardana inclosa- , la plaça de la Mercè o la plaça de Sant Jaume, així com d’altres indrets i barris de la ciutat, sense oblidar-nos del concurs de colles. Barcelonins i sardanistes estem cridats doncs, a participar d’aquesta Mercè més sardanista que mai.

15.09.2014
La barítona, protagonista del concert a l'IEC
La barítona, protagonista del concert a l'IEC

Dels molts equipaments barcelonins implicats en la capitalitat de Barcelona, ressalta el compromís de l’Institut d’Estudis Catalans. Aquesta institució fundada per Prat de la Riba, ha acollit ja tres conferències a l’entorn de la sardana i la cobla. Nogensmenys, la vinculació de l’IEC amb la sardana es remunta a anys enrere, amb la recerca i creació de la barítona, un nou instrument més greu que la tenora ideat sota el guiatge de Joaquim Agulló.


El proper dijous, el pati de l’antiga Casa de Convalescència acollirà el concert de la cobla La Principal del Llobregat amb la barítona com a amfitriona. Qui hi assisteixi, gaudirà amb l’estrena de vàries sardanes i peces per a cobla, del singular so de la barítona així com de l’estrena d’una sardana inèdita de Vicenç Bou que porta per títol ‘La Masia d’en Xiquet’.

Veure Programa_Concert IEC.pdf
10.09.2014
La font màgica de Montjuïc celebra la capitalitat!
La font màgica de Montjuïc celebra la capitalitat!

Amb motiu de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, la Font Màgica  oferirà una coreografia inèdita amb música del Tricentenari i una altra amb una selecció de sardanes per commemorar la capitalitat de la Sardana  de Barcelona. Les coreografies es passaran dos cops durant el dia 11 de setembre, a les 21 hores i a les 22:00 hores, i a partir de la propera setmana s'incorporaran a la programació habitual. L’11 de setembre la Font Màgica ofereix espectacles cada mitja hora des de les 21:00 fins a l’últim passi, a les 23:30 hores.


Les sardanes escollides són : Benvinguts, de Joan Lluís Moraleda; Maria de les Trenes, de Josep Saderra; Llevantina, de Vicenç Bou; Bona Festa, de Josep Vicenç i Juli; Aura del Tura, de Conrad Saló; La Puntaire, de Joan Viladomat; Juny, de Juli Garrreta; Sota El Mas Ventós, de Jaume Bonaterra; A Montserrat, d’Antoni Pérez Moya; La flama de la sardana, de Tomàs Gil i Membrado; Sant Martí del Canigó, de Pau Casals; El Bac de les ginesteres, d'Eduard Toldrà; Baixant de la Font del Gat, d'Enric Morera; Cançó d’amor i de guerra, de Rafael Martínez Valls; Xaloc, de Jordi Molina; Somni, de Manel Saderra Puigferrer; Marinada, d’Antoni Pérez Moya; Primaveral, de Joaquim Serra; i Diada d’aplec, de Francesc Mas Ros.

09.09.2014
L'aplec de Sant Andreu, amb novetats!
L'aplec de Sant Andreu, amb novetats!

El proper dissabte 13, la plaça de Can Fabra del barri de Sant Andreu de Palomar acollirà  el seu 15è aplec de la sardana, organitzat pel Foment Sardanista Andreuenc. Enguany amb dues novetats importants.


En primer lloc, per la presentació del CD de sardanes de compositors d’aquesta antiga vila del Pla de Barcelona, enregistrat per la cobla Marinada i que serà la formació que durà a càrrec el concert de presentació durant l’aplec.


En segon lloc, vora les set del vespre i coincidint amb la mitja part de l’aplec, tindrà lloc el sorteig públic de La Sardana de l'Any 2015. Mitjançant aquest sorteig es determinarà l'ordre en què es tocaran les semifinals i l'ordre en el qual seran interpretades les sardanes finalistes, així com també la cobla que les interpretarà en el concert final.


Vegeu l'agenda per a més informació. Fotografia de Francesc Botet.

03.09.2014
Sebastià Serrano, ponent de la capitalitat
Sebastià Serrano, ponent de la capitalitat

El conegut lingüista, expert en les potencialitats de la comunicació no verbal i la seva influència en les relacions humanes, obrirà dijous el segon cicle de conferències organitzades conjuntament amb l’IEC en motiu de la capitalitat de la sardana.


El professor Serrano - catedràtic de lingüística general i teoria de la comunicació- és un habitual tertulià de programes de televisió i autor de varis llibres així com l’any 2003 va ser condecorat amb la Creu de Sant Jordi. Passat setembre, el cicle continua amb els ponents Antoni Dalmau ( 2 d’octubre)  i Josep Maria Casasús ( 6 de novembre), que duran a terme sengles conferències a la sala Prat de la Riba de l’IEC.


La conferència es podrà seguir en directe per internet a través de l'enllaç:


http://videoteca.iec.cat/directe.asp


(Fotografia de Catalunya Ràdio)

01.08.2014
Nou impuls a la capitalitat de la sardana de Barcelona
Nou impuls a la capitalitat de la sardana de Barcelona

Barcelona encara el setembre amb noves activitats dins el calendari sardanista de la ciutat, nous actes que es poden consultar a l'agenda d'aquesta web. Durant l'agost, el pols sardanista de la ciutat es palpa en els dies centrals del mes als barris de Gràcia i Sants, amb múltiples ballades en distints carrers guarnits en motiu de la festa major de cada barri. Al setembre, conferències, concerts i ballades entraran amb força dins el calendari cultural de la ciutat.

07.07.2014
La capitalitat de Barcelona, balanç
La capitalitat de Barcelona, balanç

D’ençà el mes de març, quan en un Fossar de les Moreres ple a vessar de sardanistes, es proclamà la capitalitat de la sardana de Barcelona per a aquest 2014, es donà a conèixer el programa d’actes de celebració. A les portes de les vacances d’estiu, una part important d’aquests actes ja s’han dut a terme molt satisfactòriament.


La sardana, juntament amb els seus actors –cobles, agrupacions, compositors i colles- ha estat la protagonista de molts actes i celebracions singulars, tant de petit com de gran format a distints espais emblemàtics de la ciutat de Barcelona complint al cent per cent amb un dels propòsits del projecte, el de dur la sardana allà on no acostuma a sovintejar, sardanejant aquells escenaris poc trepitjats i que de ben segur, a llarg termini, donaran els seus fruits.


Al setembre i segons el calendari previst  (consulteu l’agenda) es reprendran els actes de celebració de la capitalitat fins al març de 2015, quan la vila de Calella agafarà el relleu a la ciutat comtal, esdevenint aixíla tercera capital de la sardana.

03.07.2014
La capitalitat, als mitjans
La capitalitat, als mitjans

Entrant a la secció de multimèdia d'aquesta web, podreu veure i recuperar tots els vídeos dels principals actes de celebració de la capitalitat de la sardana de Barcelona duts a terme fins al mes de juny.

30.06.2014
Brotons i la Banda Municipal omplen l’Auditori
Brotons i la Banda Municipal omplen l’Auditori

Sota una magistral direcció, Salvador Brotons va saber exportar la singularitat de la música de cobla a la Banda Municipal de Barcelona. Sardanistes i seguidors de la formació barcelonina van gaudir amb peces de Ruera, Lamote de Grignon, Serra, Toldrà o Morera. Manel Oltra i Jesús Ventura, compositors programats i situats entre el públic, van poder escoltar també les seves obres adaptades per a banda en una tarda màgica i simfònica a l'Auditori de Barcelona.


Ja fora de programa, la banda va oferir dos bisos que van acabar d’arrodonir la jornada de tot amant de la sardana i la cobla. Amb les sardanes ‘Somni’ de Manel Saderra i Puigferrer i ‘ La Santa Espina’, es tancava un concert que va fer sonar la banda com una gran cobla en motiu de la capitalitat de la sardana de la ciutat comtal. El concert, que també va servir per emetre un singular comiat al tenora Jaume Vilà que es jubila enguany, és eldarrer gran acte de celebració de la capitalitat abans de les vacances d’estiu, celebració que s’allargarà fins al febrer de 2015.


25.06.2014
Concert 'Banda i sardanes'
Concert  'Banda i sardanes'

La Banda Municipal de Barcelona se suma de nou a la celebració de la capitalitat amb un concert on interpretarà únicament sardanes. L'auditori de Barcelona -el mateix recinte que el passat 3 maig s'omplí amb 'La sardana de l'Any'- acull de nou els sardanisme el proper diumenge, dia de Sant Pere.


Morera, Garreta, Toldrà, Oltra o Lamote de Grignon, entre d'altres, són alguns dels grans compositors dels quals podrem escoltar les seves sardanes adaptades per a Banda. Una  oportunitat única de gaudir de grans obres escrites originalment per a cobla a través de la millor banda simfònica del nostre país sota la batuta del mestre Salvador Brotons.


Venda d'entrades a l'enllaç de 'Llegir més'

25.06.2014
El Tibidabo s'omple de sardanistes
El Tibidabo s'omple de sardanistes

Diumenge passat 1000 sardanstes de totes les edats i vinguts d'arreu de la geografia catalana van omplir des de bon matí el Parc d'atraccions del Tibidabo. La ballada doble, que va anar a càrrec de les cobles Sant Jordi - Ciutat de Barcelona i La Principal de Terrassa va omplir a vessar la plaça dels Somnis del Parc, generant expectació entre visitants i turistes que aquell dia visitaven el parc. La solidaritat del col·lectiu sardanista es va demostrar un cop més amb la massiva recollida d'aliments dins la campanya ' La fam no fa vacances' que tenia lloc a l'entrada del parc. Televisió de Catalunya així com altres mitjans van cobrir l'acte i durant el telenotícies migdia es va retransmetre una part de la sardana 'Flordeneu', Sardana ballada arreu del món en motiu del Dia Universal de la Sardana 2014.


A la tarda, la basílica del Sagrat Cor va quedar petita durant el concert que va dur a a terme la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, amb un programa que combinava sardanes d'autors clàssics com de ben actuals, concert que va acabar amb una sardana de germanor ballada a l'interior del temple per gran part del públic assistent, que no dubtà a posar-se a ballar en sentir 'Barcelona 2014', la sardana de la capitalitat de Barcelona.

20.06.2014
Massiu Dia Universal de la Sardana al Tibidabo
Massiu Dia Universal de la Sardana al Tibidabo

1000 sardanistes es trobaran al Tibidabo diumenge per celebrar festivament el Dia Universal de la Sardana en un entorn únic i singular de la ciutat com és el Parc d'atraccions del Tibidabo, l'any que la Ciutat Comtal ostenta el títol de 'capital de la Sardana'.


A la celebració hi pendrà part el senyor Joan Puigdollers, regidor del Districte de Sarrià - Sant Gervasi,  Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya juntament amb Víctor Sallés, coordinador del projecte 'capital de la sardana' que es dirigiran als grups, colles i entitats sardanistes de Barcelona i provinents de tot el país.


La plaça dels Somnis del Parc d'atraccions acollirà la ballada doble de sardanes amb les cobles Sant Jordi - Ciutat de Barcelona i La Principal de Terrassa que interpretaran un ampli ventall de sardanes, de les quals destaquen 'Flordeneu' de Lluís Lloansí que és la sardana universal d'aquest any i 'Barcelona 2014', que serà tocada de conjunt perquè és la sardana de la capitalitat de Barcelona. A la tarda, un concert a càrrec de la cobla Sant Jordi, omplirà de sardanes les voltes del Temple Expiatori del Sagrat Cor.


Fa dies que les invitacions per accedir a la ballada a l'interior del parc estan exhaurides per la qual cosa es preveu que sia una diada massiva, festiva i sobretot, solidària coincidint amb la gran recollida d'aliments que el Banc dels Aliments de Barcelona durà a terme en motiu del Dia Universal de la Sardana dins la campanya 'La Fam no fa vacances' a l'entrada del parc.

Veure Programa ballada_concert.pdf
18.06.2014
Èxit de la cloenda de 'el país a l'escola'
Èxit de la cloenda de 'el país a l'escola'

Dilluns 16 de juny, la plaça Comercial del Born va acollir més de 800 joves dansaires participants a la campanya 'el país a l'escola'. La cobla Catalana dels Sons Essencials va ser l'encarregada de dur a terme la part musical de la cloenda amb la interpretació de diferents sardanes, danses tradicionals i el ball de bastons de Lleida. Els alumnes de primària de 20 escoles diferents van demostrar en un marc incomparable els coneixements apresos durant el curs acompanyats dels seus professors, monitors i voluntaris de la Confederació Sardanista de Catalunya.


El programa 'els matins' de Televisió de Catalunya va realitzar una connexió en directe de la cloenda de la campanya entrevistant a Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya i a Núria Ferré, monitora històrica de la cloenda. Podeu veure el reportatge a l'enllaç de continuació.

04.06.2014
La cloenda de la campanya 'el país a l'escola', el 16 de juny
La cloenda de la campanya 'el país a l'escola', el 16 de juny

La cloenda d'aquesta veterana campanya amb prop de 40 anys d'antiguitat i que estava prevista pel passat 30 de maig, es va anul·lar per causes metereològiques i es durà a terme el proper 16 de juny, a les 11 hores a la plaça Comercial del Born amb un petit canvi, no hi haurà la sardana a l'interior del Born car els dilluns l'equipament està tancat al públic.

03.06.2014
Verdaguer i la sardana a Vallvidrera
Verdaguer i la sardana a Vallvidrera

Aquest 2014 la sardana impregna tots els racons i moltes de les manifestacions culturals de Barcelona. L’era de la Vil·la Joana, la casa pairal de Vallvidrera on va morir Jacint Verdaguer fa exactament 112 anys, acollirà un concert de sardanes i obres inspirades en els diferents poemes del mossèn de Folgueroles. La cobla Jovenívola de Sabadell posarà el segell musical als poemes i textos recitats pel rapsode Valentí Maymó en un entorn únic i privilegiat, un oasi de pau al bell mig de la serra de Collserola.

02.06.2014
L'Eixample es volca amb la sardana
L'Eixample es volca amb la sardana

Tothom que durant el transcurs del propassat dissabte 30 de maig passejà per la dreta de l'Eixample, va poder gaudir d'alguns dels actes de celebració de la capitalitat programats dins el calendari de la Fira Modernista de l'Eixample, esdeveniment que és alhora, la Festa major d'aquest emblemàtic barri barceloní i que es va tenyir de sardanes amb 3 actes: una ballada amb pianola, un concert de sardanes antigues amb la cobla Sant jordi - Ciutat de Barcelona i el concert 'Recordant Eldorado' amb la cobla Mediterrània i la cantant Mercè Martínez, que féu les delícies del públic.

02.06.2014
Calella, capital de la sardana 2015
Calella, capital de la sardana 2015

Diumenge passat durant el transcurs del 87è aplec pairal de Catalunya, es va presentar públicament el projecte de Calella com a 'capital de la Sardana 2015'. La presentació del projecte va comptar amb la presència  de la senyora  Montserrat Candini, Alcaldessa de Calella, de Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya, de Bartomeu Duran, president de l'Obra del Ballet Popular, de Josep Riera, president de l'Agrupació Sardanista de Calella i  de Francesc Cassú, director de la cobla Capital de la Sardana que van emplaçar el nombrós públic a visitar Calella el març de 2015 en motiu de la proclamació de la capitalitat.

Veure calella_capital_sardana_web(1).pdf
28.05.2014
La fira modernista de l'Eixample es vesteix de sardana
La fira modernista de l'Eixample es vesteix de sardana

El proper dissabte 31 de maig dins de la programació oficial de la Fira Modernista de l'Eixample, la sardana hi serà més present que mai en motiu de la capitalitat de Barcelona.


El dissabte els sardanistes podran ballar i escoltar sardanes al so d'una pianola de manubri centenària. Serà el moment que dansaires vestits d'època ambientaran amb llurs vestits modernistes aquesta singular ballada convidant el públic a participar-hi. Una estona després, la cobla sant Jordi-Ciutat de Barcelona serà qui agafarà el relleu oferint un concert de les sardanes més populars juntament amb balls vuitcentistes.


A la tarda, podrem retrocedir a prinicpis de segle per recordar l'ambient que es respirava en cabarets i teatres de la Barcelona de principis del segle XX amb el concert 'Recordant Eldorado'. La cobla Mediterrània amb la cantant Mercè Martínez -coneguda actriu de televisió- interpretaran cuplets i cançons de varietats que es cantaven fa 100 anys i que ens han arribat fins avui dia esdevenint peces clàssiques conegudes per tothom. Noespectacle únic que barreja la sonoritat de la cobla i la melosa veu d'aquesta cantant.

28.05.2014
El Born acull la cloenda de la campanya 'el país a l'escola' 2014
El Born acull la cloenda de la campanya 'el país a l'escola' 2014

El proper divendres la plaça Comercial del Born, en ple centre hisòtirc de Barcelona, acollirà la cloenda d'aquesta campanya d'ensenyament de la sardana i danses tradicionals catalanes a les escoles. A l'edició d'enguany hi han participat més d'una trentena d'escoles de primària de les comarques barcelonines, la majoria de les quals es trobaran aquest divendres sumant més de 1000 alumnes que repartits en 80 anelles, ballaran al so de la Cobla Catalana dels Sons Essencials dirigida per Marcel Casellas.


La darrera sardana de la jornada, titulada 'el país a l'escola' i escrita pel compositor Carles Santiago es ballarà en una sola anella de germanor a l'interior del Born, tot encerclant les ruïnes museïtzades de la Barcelona del 1714 en commemoració del Tricentenari l'any que Barcelona és la 'capital de la Sardana'.

22.05.2014
250 sardanistes a la Trobada anual de Casals de Gent gran
250 sardanistes a la Trobada anual de Casals de Gent gran

És ben sabut que la sardana s’ensenya en escoles, centres cívics, seus d’associacions i en d’altres equipaments de diferents tipologies arreu de la geografia catalana i també fora d’aquesta. Els casals de la gent gran no en són cap excepció i per aquest motiu, el properdissabte es trobaran a Barcelona en motiu de la capitalitat en una ballada de sardanes amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Els balladors dels diferents casals i centres cívics que es trobaran al singular Parc de l’Espanya Industrial a les 11 del matí entraran a plaça a ritme de galop per dansar dues sardanes de lluïment demostrant els coneixemnts apresos durant l'any. A continuació, una sardana de germanor i tres més per al públic tancaran la ballada.


 Acabada la ballada -que comptarà amb parlaments de les autoritats presents i un obsequi per cada colla participant- serà el moment de desplaçar-se fins a les Cotxeres de Sants per aplegar-se en un dinar de germanor que clourà la vetllada i que compta amb més de 200 inscrits.


Com a fet a destacar, totes les sardanes que es ballaran amb la cobla sant Jordi – Ciutat de Barcelona estan dedicades a la ciutat de Barcelona i a la seva gent.

15.05.2014
La Capitalitat de la Sardana, amb el Banc dels Aliments
La Capitalitat de la Sardana, amb el Banc dels Aliments

El projecte 'Barcelona, Capital de la sardana 2014' col·laborarà estretament amb la Fundació Banc dels Aliments amb una gran recollida d'aliments.


Concretament, el sardanisme està cridat a participar en el que es preveu que sigui el principal acte de la campanya 'La Fam no fa vacances', una campanya creada per tal d'abastir els bancs d'aliments catalans davant la davallada de donacions que es produeix cíclicament durant els mesos d'estiu. Aquesta campanya, oberta a la participació de qualsevol entitat pretén vincular i sensibilitzar entitats properes al territori amb la recollida solidària d'aliments que arriben a 258.000 persones necessitades.


Aprofitant que el Dia Universal de la Sardana -el proper 22 de juny- se celebrarà al Parc d'Atraccions del Tibidabo amb l'assistència de prop de 1000 sardanistes, s'ha preparat una gran recollida solidària d'aliments a les immediacions del Parc per part de la Fundació 'Banc dels aliments' per recollir totes les aportacions del sardanisme que assistirà a la celebració. Els aliments recollits el proper 22 de juny es destinaran a omplir els diferents rebosts i bancs d'aliments de la ciutat Comtal.


La presentació de la campanya ha tingut lloc el dijous 15 de maig, al Banc dels Aliments de Sant Andreu de Barcelona amb l'assistència de Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya i de Víctor Sallés, coordinador del projecte 'Capital de la Sardana'.

12.05.2014
Èxit de la presentació de la rosa 'La Sardana'
Èxit de la presentació de la rosa 'La Sardana'

Diumenge 11 de maig, el roserar del Parc de Cervantes de Barcelona es va omplir d'amants de la rosa i de la sardana per tal d'apadrinar i conèixer la nova varietat de rosa que porta el nom de la nostra dansa i música. En un matí ple d'actes sobre la sardana, els assistents al certamen van omplir els distints racons del parc barceloní amb conferències, recitals, un curs i una ballada de sardanes amb la cobla Marinada.

A mig matí, autoritats i personalitats van apadrinar i batejar la nova rosa després del parlament de Núria Feliu, que va fer un elogi de la sardana reivindicant-la com a patrimoni de la cultura catalana que cal defensar fermament. La nova rosa fou apadrinada per Imma Pujol, com a representant de la Confederació Sardanista de Catalunya.

Acabada la presentació, s'estrenà una nova sardana del compositor Carles Santiago que porta per títol 'Rosa La Sardana' que fou ballada per autoritats i sardanistes just després de ser presentada la nova rosa.

09.05.2014
Es presenta la rosa 'la Sardana'
Es presenta  la rosa 'la Sardana'

Diumenge es presentarà oficialment la rosa ‘La Sardana’. Aquesta nova varietat serà apadrinada per la Confederació Sardanista de Catalunya juntament amb l’artista Núria Feliu. Per tal de celebrar-ho,  la Coordinadora d’Entitats Sardanistes de Barcelona ha preparat un programa d’actes per diumenge juntament amb els organitzadors del certamen, unint el món del sardanisme i de la rosa. Entre els actes que se celebraran (veure agenda) cal destacar l’estrena d’una nova sardana que portarà per nom ‘Rosa La sardana’ del compositor Carles Santiago.

09.05.2014
La Banda Municipal, amb la capitalitat de la sardana de Barcelona
La Banda Municipal, amb la capitalitat de la sardana de Barcelona

La Banda Municipal de Barcelona ofereix un concert de temàtica sardanista al roserar del Parc de Cervantes. Aquest concert se suma a la futura edició d'un CD de sardanes dedicades a Barcelona adaptades per a banda, que serà presentat a Barcelona juntament amb el llibre 'La sardana a Barcelona' del compositor i president de l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, Jesús Ventura.


Cal destacar que enguany, el Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona s'ha involucrat de ple en la celebració de Barcelona, 'capital de la sardana' 2014.


JOAQUIM SERRA: Introducció i dansa
EDUARD TOLDRÀ: Empúries. Sardana lliure
AMADEO VIVES: Doña Francisquita: Fandango
MANUEL DE FALLA:
Tres danses:
- La Vida Breve: Interludi i dansa
- El sombrero de tres picos: Farruca
- El amor brujo: Danza del fuego
GERÓNIMO GIMÉNEZ: El baile de Luis Alonso. Intermedio
JOAN LAMOTE DE GRIGNON: Rosa del folló. Sardana
JOAQUIM SERRA: Roses del brull. Sardana
JESÚS VENTURA: Barcelona 2014

Entrada lliure. Avda. Diagonal, 708.

06.05.2014
Vicenç Bou, en una exposició a Barcelona
Vicenç Bou, en una exposició a Barcelona

Arriba a Barcelona l’exposició “Vicenç Bou. De la Plaça al Paral·lel”, que es podrà visitar al Museu d’Història de Catalunya del 9 de maig al 22 de juny de 2014. L’acte inaugural tindrà lloc el proper dijous 8 de maig a les 19 h al vestíbul del Museu i comptarà amb la presència del director general de Cultura Popular, Lluís Puig; de l’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón; del director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, del director del Museu de la Mediterrània, Gerard Cruset, i del comissari de la mostra, Oriol Oller.


Ballat fins al deliri a les places de Catalunya, musicat i cantat pels millors cantants de moda de la Barcelona del primer terç del segle XX, el torroellenc Vicenç Bou portà la sardana al seu moment de major popularitat i es convertí en una estrella musical.


Durant l’acte inaugural, la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona interpretarà Mimosa, Cants de Maig i l’Anell de prometatge, de Vicenç Bou.

Veure Invitació VB-BCN.jpg
29.04.2014
Darrers dies per al Concert final de La Sardana de l'Any
Darrers dies per al Concert final de La Sardana de l'Any

Barcelona es prepara i ultima els darrers detalls per tornar a acollir un dels plats forts de la capitalitat, el concert final del popular concurs de "La Sardana de l'Any".


La venda d'entrades de l'espectacle que es durà a terme el proper dissabte 3 de maig a la tarda, a l'Auditori de Barcelona ha tingut molt bona acollida i només queda lliure una petita part. El sardanisme en ple, doncs, s'ha mobilitzat per no perdre's el que es presenta com un dels  concerts més esperats de la temporada tant per la qualitat de les obres com pels artistes que en pendran part.


INTÈRPRETS: Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, Cobla Mediterrània, GIOrquestra, Polifònica de Puig-reig, Coral Càrmina, Coral Sant Jordi, Òpera de Cambra de Sant Cugat i Núria Prats.

OBRES: A la primera part s'interpretaran les 10 sardanes finalistes. A la segona, obres arranjades amb orquestra i cors, de Salvador Brotons, Antoni Pérez Moya, Manel Saderra i Puigferrer i Xavier Pagès (estrena):

- GLOSA DE L'EMIGRANT (Salvador Brotons), versió per a orquestra i tenora solista.
- MARINADA (Antoni Pérez Moya), arranjament per a orquestra, cors i tenora solista, de Marcel Sabaté.
- SOMNI (Manel Saderra i Puigferrer), arranjament per a orquestra, cors i tenora solista, de Marcel Sabaté.
- [ESTRENA!] - EL CRIT DEL TEMPS (Xavier Pagès), obra de format lliure per a orquestra, cobla, cors i veu blanca.


A continuació, s'adjunta el programa de la ballada de sardanes que es durà a terme després del concert a l'Atri Central de l'Auditori.

Veure programa ballada.pdf
21.04.2014
Torna La Sardana de l'Any a Barcelona
Torna La Sardana de l'Any a Barcelona

Aquest certamen que durant mesos omple de sardanes diverses emissores de ràdio tindrà enguany la seva final a Barcelona. Concretament, a l'Auditori el proper dissabte 3 de maig a partir de dos quarts de 6 de la tarda. Les deu sardanes finalistes seran interpretades a la primera part del concert per les cobles Mediterrània i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona per tal de rebre l'escrutini del públic a la mitja part i proclamar-ne les guanyadores al final del concert.


La segona part vindrà de la mà les cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Mediterrània, l'Orquestra Simfònica Giorquestra, la Polifònica de Puig-Reig, la Coral Sant Jordi, el Cor de Cambra de Sant Cugat, la Coral Càrmina i Núria Prats com a veu solista.


S'interpretarà llavors la 'Glosa de l’Emigrant' de Salvador Brotons, 'Marinada' d'Antoni Pérez Moya i 'Somni' de Manel Saderra i Puigferrer. Després arribarà l'estrena de l’obra escrita per Xavier Pagès, en record i homenatge dels fets de 1714 'El crit del temps' per a orquestra, cobla, cors i veu blanca solista.


L'acte serà presentat per Rut Martínez i Josep Maria Baiges i retransmès per vídeo en directe a Madrid en motiu de la celebració dels 50 anys de la Font de la Sardana al parque del retiro i també via ràdio a través de CATALUNYA MÚSICA.


Les entrades es poden comprar a través del web de www.lauditori.cat i a les taquilles de l'Aditori.

09.04.2014
L’IEC, amb la Capitalitat de la Sardana
L’IEC, amb la Capitalitat de la Sardana

L'Institut d'Estudis Catalans acull 2 conferències de temàtica sardanística i musical. La primera ha tingut lloc el passat dijous sota el títol 'Les xeremies i dolçaines, un món sonor d’origen medieval' a càrrec de Romà Escalas, Secretari General de l'IEC, musicòleg i intèrpret.


La segona conferència està prevista pel dijous 10 d'abril sota el títol 'La tenora i la barítona de l'IEC a càrrec de Joaquim Agulló, doctor en enginyeria industrial. L'activitat del doctor Agulló s'ha centrat en la dinàmica percussiva i vibroacústica, en el marc de la qual ha impulsat el programa de recerca d'acústica musical relatiu als instruments de vent i als instruments catalans de la cobla que han donat lloc a la barítona.


Aquestes conferències treballen en la direcció que Barcelona esdevingui un punt de difusió i reflexió sobre la sardana, la cobla i les seves variants l'any de la seva capitalitat.

Veure Invitació_conferències_IEC-CDLS.pdf
17.03.2014
La Santa Espina omple el BTM
La Santa Espina omple el BTM

Barcelona va reviure la nit de dissabte 15 de març, l'emoció d'escoltar de nou La Santa Espina amb un repartiment de luxe. El Barcelona Teatre Musical va acollir 1700 persones que gaudiren amb aquesta rondalla popular estrenada el 1907 i signada per Enric Morera i Àngel Guimerà.


Nombroses autoritats polítiques i del món de la cultura així com els descendents de Guimerà i Morera, juntament amb un nombrós públic sardanista i seguidor de la bona música, ompliren el teatre interessats per escoltar aquesta peça musical històrica del patrimoni musical català.


A l'acabar, una llarga ovació va fer que orquestra i cor repetíssin la cèlebre sardana que ha donat popularitat a l'obra entre forts aplaudiments i crits d'independència.


Amb La Santa Espina, es donen per acabats els actes de celebració de Proclamació de Barcelona com a 'Capital de la Sardana 2014' i s'inicia així, un any ple d'activitats al voltant de la sardana a la capital catalana.

10.03.2014
Recta final per a 'La Santa Espina'
Recta final per a 'La Santa Espina'

Barcelona es prepara per assistir a un dels actes més esperats de la Capitalitat. El Barcelona Teatre Musical es va omplint  dia rere dia per assistir a aquest concert que es preveu espectacular i amb un repertori de luxe.


No us quedeu sense la vostra entrada per a aquesta rondalla musical estrenada l'any 1907, amb autoria d'Enric Morera i Àngel Guimerà.


Venda d'entrades al següent enllaç:

10.03.2014
Èxit de la proclamació de Barcelona com a CDLS2014
Èxit de la proclamació de Barcelona com a CDLS2014

La proclamació oficial de Barcelona com a 'capital de la Sardana 2014' ha estat, sens dubte, un èxit de crítica i públic. Nombrosos mitjans de comunicació han cobert tant l'acte de Proclamació al fossar de les Moreres així com la Festa Inaugural. L'espectacle de Jaume Barri i la Cobla Xica, Macedònia amb els Lluïsos de Taradell i especialment, l'espectacle 'La cultura és...nostra! han redescobert la cara amagada de la sardana i la cobla i han situat aquest món a primera plana de diaris i televisions del país.


Els actes de celebració de la proclamació acabaran dissabte 15 de març amb  "La Santa Espina" al Barcelona Teatre Musical".

04.03.2014
L'Espectacle ‘La cultura és... nostra!’, únic
L'Espectacle ‘La cultura és... nostra!’, únic

Més de 400 actuants prendran part en un espectacle dirigit per Montse Colomé on hi participaran nou esbarts, set colles sardanistes, una colla castellera, els gegants del Pi juntament amb elements del seguici barceloní i ballarins i actors de Comediants, amb l'objectiu de retornar a l'origen participatiu de la cultura d'arrel. La música anirà a càrrec de la Cobla Catalana dels Sons Essencials, dirigida per Marcel Casellas i la Cobla per la Independència, que farà aparèixer més de 100 músics pels quatre laterals de la plaça.


T'ho perdràs?


Dissabte 8 de març, a les 20h a l'Avinguda de la Catedral.

28.02.2014
Un suplement de 8 pàgines sobre BCN CDLS 2014 a La Vanguardia
Un suplement de 8 pàgines sobre BCN  CDLS 2014 a La Vanguardia

El diari La Vanguardia porta avui, 28 de febrer, un suplement especial de vuit pàgines on s'explica què és el projecte 'capital de la Sardana' i els principals actes a destacar d'aquest 2014 a Barcelona. Sens dubte, una publicació de referència per donar a conèixer aquest projecte sardanístic que enguany ostenta la ciutat de Barcelona, prenent el relleu a la vila d'Arenys de Munt.


 


 

26.02.2014
La capitalitat de Barcelona, als mitjans
La capitalitat de Barcelona, als mitjans

Diversos mitjans s'han fet ressò de la roda de premsa que va tenir lloc dimarts 25 de febrer al palau de la Virreina de Barcelona. Hi assistiren el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana; el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig, així com el responsable del projecte ‘capital de la Sardana', Víctor Sallés, acompanyat pel director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès, Rubén Gimeno i Quim Rutllant, productor de la Festa Inaugural del 8 de març.


Enllaços dels mitjans:


http://www.ara.cat/cultura/Barcelona-capital_de_la_Sardana_0_1091291119.html


http://www.naciodigital.cat/laflama/noticia/2978/normalitat/ballar/sardanes


http://www.tv3.cat/videos/4921071/Telenoticies-Barcelona-25022014 (minut 18)


http://www.tornaveu.cat/edicio-96/calaixsastre/10021/tornar-a-gaudir-de-la-santa-espina-1


(Fotografia de l'ACN)

12.01.2014
Ja són a la venda les entrades per a la reestrena de La Santa Espina!
Ja són a la venda les entrades per a la reestrena de La Santa Espina!

Els interessats en assistir a la reestrena de La Santa Espina ja poden adquirir les seves entrades a través de Ticketmaster per a la funció de dissabte, 15 de març, a les 21h, al Barcelona Teatre Musical.


Recordem que la reestrena de La Santa Espina d'Enric Morera (música) amb lletra d'Àngel Guimerà és un dels plats forts de la Capitalitat de Barcelona. Per interpetar els tres rols solístics principals de l'obra, l'Orquestra Simfònica del Vallès, sota la batuta del seu titular, Rubén Gimeno, comptarà amb la mezzosoprano terrassenca afincada a Berlín Anna Alàs, el tenor David Alegret i el baríton Enric Martínez-Castignani. La part vocal de l'obra la completarà la coral Polifònica de Vilafranca.


Per comprar entrades per a La Santa Espina, premeu "+ Llegir més"


Els socis de la Federació Sardanista de Catalunya, l'Obra del Ballet Popular, la Unió de Colles Sardanistes, Fra Diabolo,  els Amics del Liceu, Òmnium Cultural, l'Ens de Comunicació Associativa i els amics de l'Orquestra Simfònica del Vallès gaudeixen de descomptes especials, consulteu-ho!

11.01.2014
Jesús Ventura escriurà la sardana de la Capitalitat
Jesús Ventura escriurà la sardana de la Capitalitat

Barcelona comptarà el proper mes de març amb una altra sardana dedicada a la ciutat. El compositor barceloní Jesús Ventura és l’autor que ha escrit la sardana de la Capitalitat que porta per nom "Barcelona 2014" per encàrrec de la Coordinadora d’Entitats Sardanistes de Barcelona. Aquesta peça s’estrenarà el dissabte 8 de març en el marc de la proclamació oficial de Barcelona com a Capital de la Sardana 2014; serà amb la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona durant la ballada posterior a l’acte de proclamació que se celebrarà al Fossar de les Moreres, a partir de dos quarts de dotze del migdia.  La sardana porta per títol "Barcelona 2014".

11.01.2014
L'escriptor Màrius Serra, autor de la glossa/pregó inaugural de BCN, Capital de la Sardana 2014
L'escriptor Màrius Serra, autor de la glossa/pregó inaugural de BCN, Capital de la Sardana 2014

L'escriptor i enigmista Màrius Serra serà l'encarregat de pronunciar el proper dissabte, 8 de març, a partir de les 11.30h, la glossa d'obertura, a manera de pregó, de la Capitalitat de la Sardana de BCN 2014. L'acte, obert al públic, tindrà lloc a l'emblemàtic Fossar de les Moreres i servirà per donar el tret de sortida a la celebració de tot un any d'activitats vinculades amb la Sardana i el Coblisme actuals.

19.12.2013
La reestrena de 'La Santa Espina', un dels plats forts de l'inici de la Capitalitat de Barcelona
La reestrena de 'La Santa Espina', un dels plats forts de l'inici de la Capitalitat de Barcelona

El Barcelona Teatre Musical es vestirà de gala el proper dissabte, 15 de març de 2014, a les 21h, per acollir la reestrena de La Santa Espina, rondalla en tres actes i sis quadres estrenada l'any 1907 amb gran èxit de públic i crítica però que incomprensiblement no ha estat representada des de fa mes d'un segle. 


La música original la signà el mestre Enric Morera i la lletra és obra d'Àngel Guimerà. En aquesta ocasió, serà l'Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida pel seu titular, Rubén Gimeno, l'encarregada d'abordar aquesta obra que compta amb importants solistes vocals en els tres rols principals així com amb la col.laboració de la coral Polifònica de Vilafranca. 


Podeu realitzar ja les reserves per a aquest espectacle a través d'aquest web(clicant l'enllaç "Més informació") o comprant les entrades directament a Ticketmaster.

19.12.2013
Tret de sortida als actes oficials de proclamació, al Fossar de les Moreres
Tret de sortida als actes oficials de proclamació, al Fossar de les Moreres

L'emblemàtic Fossar de les Moreres esdevindrà el marc per a l'acte solemne de proclamació de Barcelona com a Capital de la Sardana 2014. La proclamació tindrà lloc el proper dissabte, 8 de març de 2014, a les 11.30h. Tindrà lloc, d'una banda, el lliurament de la bandera de la Capitalitat i el pregó que realitzarà l'escriptor Màrius Serra. Seguidament, a tocar del passeig del Born, la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona realitzarà una ballada de sardanes en el marc de la qual tindrà lloc l'estrena de la sardana encarregada per la Coordinadora d'Entitats Sardanistes de Barcelona amb motiu de la Capitalitat. 


L'acte se suma a les activitats programades amb motiu del Tricentenari 1714 - 2014 i compta amb la col.laboració del Born Centre Cultural*. 


* En cas de pluja, els actes tindran lloc a l'interior de la basílica de Santa Maria del Mar. 

15.12.2013
Les entitats de Cultura Popular de Barcelona, amb la Capital de la Sardana
Les entitats de Cultura Popular de Barcelona, amb la Capital de la Sardana

Amb motiu de la proclamació de Barcelona com a Capital de la Sardana, 2014, la reconeguda artista Montse Colomé (Comediants), en col.laboració amb la productora Amunt Produccions, estan preparant un gran acte de Cultura Popular amb participació de diverses entitats i col.lectius de la ciutat. Els actes festius i de carrer tindran lloc el proper dissabte, 8 de març, a partir de les 17h, a l'esplanada de la Catedral. Properament us en farem arribar més detalls.