Notícies

22.02.2017
La festa de les Colles Sardanistes de Catalunya tanca l’agenda de Mollerussa Capital de la Sardana 2016.
La festa de les Colles Sardanistes de Catalunya tanca l’agenda de Mollerussa Capital de la Sardana 2016.

El teatre l’Amistat de Mollerussa va acollir el lliurament d’insígnies que atorga la Federació Unió de Colles de Catalunya i els trofeus del campionat 2016. 


Aquest diumenge 19 de febrer el sardanisme es va donar cita a la ciutat de Mollerussa per celebrar la Festa anual de les colles sardanistes d’arreu del nostre país i que han participat en el concurs 2016. Representants de 44 colles van omplir el teatre l’Amistat i van rebre els seus respectius trofeus. 


Núria Escudé, presidenta de la Unió de Colles va destacar en el seu parlament el gran nivell de totes les colles, els nombrosos concursos que s’organitzen al llarg de l’any en tot el territori i la nombrosa participació dels més petits que aporten força i són el futur del sardanisme. 


Per la seva banda, Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, va agrair a la Unió de Colles voler portar a terme la seva festa anual en la nostra ciutat, agrair a la Confederació l’aposta que van fer per Mollerussa com a Capital de la Sardana i va invitar a visitar Mollerussa a totes i tots els sardanistes sempre que ho desitgin. 


Visita als museus de la ciutat i ballada. 


Un cop finalitzat el lliurament dels trofeus del Campionat, els assistents a l’acte van poder visitar el Museu de Vestits de paper i l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell. Posteriorment a la Plaça de l’Ajuntament va tenir lloc una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Lo Castell amb la participació de totes les colles provinents de tot Catalunya. 


Dinar i fi de festa. 


La Festa de les colles va acabar amb un dinar al pavelló Firal amb la participació de 160 persones i la presència del Sr. Lluís Puig, director general del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya.

14.12.2016
La Sardana, motiu d'homenatge en el Concurs de Vestits de paper
La Sardana, motiu d'homenatge en el Concurs de Vestits de paper

La vetllada inclourà un espectacle en homenatge a Mollerussa Capital de la Sardana 2016 amb un concert de Jordi Guixé, professor de tenora a l’Escola Municipal de Música i el pianista Bernat Bonjorn, els quals interpretaran diverses sardanes, entre elles la que s’ha estrenat enguany dedicada als vestits de paper, una interpretació que anirà acompanyada de la colla sardanista Estol- Espígol d’Agramunt que les ballarà in situ. Així mateix també desfilaran durant la gala els vestits sardanistes reproduïts en paper que han format part de l’exposició L’Amistat, seu del sardanisme a Mollerussa.


http://www.mollerussa.cat/?id=czo0OiIyMzczIjs=

02.12.2016
Presentació de la Guia Sardanista 2017
Presentació de la Guia Sardanista 2017

L'esdeveniment s'enmarca en els actes de Mollerussa Capital de la Sardana 2016


Barcelona, 2 de desembre de 2016.– Aquest proper dissabte, 10 de desembre, a les 19:00 h., es presentarà al Teatre l’Amistat de Mollerussa la Guia Sardanista 2017. L’esdeveniment se celebra a Mollerussa com a Capital de la Sardana i comptarà amb una actuació de la Bellpuig Cobla i la mezzosoprano Marta Valero. 


Hi assistiran l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; la presidenta de l’entitat sardanista de Mollerussa, Mercè París; el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, entre d’altres autoritats municipals i representants del món de la sardana. 


Què és la Guia Sardanista?


La Guia Sardanista és el llibre de referència que recull els principals actes sardanistes. S’hi presenten en ordre cronològic els aplecs i concursos que se celebren al territori, la població on es desenvolupa, l’hora, l’indret i les cobles que hi actuen. 


La Confederació Sardanista de Catalunya és l’encarregada de coordinar i editar cada any la Guia Sardanista, confeccionada per les diverses territorials d’Aplecs, la Federació Sardanista del Rosselló i la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya. 


La Guia Sardanista s'edita des del 2002, de manera que la d'aquest 2017 és la 16a edició. Cada any el seu disseny és diferent i sorprenent, així que aquest és un dels altres al·licients.

30.11.2016
Mollerussa acull el nomenament de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018
Mollerussa acull el nomenament de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018

El Teatre l’Amistat de Mollerussa ha acollit el nomenament de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018 en el marc del lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2016 i de la presentació del programa de Figueres com a Capital de la Sardana 2017. La Capitalitat sardanista de Montblanc començarà el mes de març del 2018 i finalitzarà el març de 2019.


Presentació del programa de Figueres 2017


Pel que fa a la presentació de Figueres com a Capital de la Sardana 2017, l’alcaldessa Marta Felip ha desvelat les activitats principals de la ciutat empordanesa. Així es tracta d’un projecte basat en la commemoració del bicentenari del naixement del músic figuerenc, i creador de la sardana moderna, Pep Ventura. La celebració servirà per reivindicar la vida i obra d'un músic clau per a la ciutat i, alhora, recuperar la història d'una cultura popular que per a la societat del segle XIX va contribuir en l'avenç i el progrés de la Catalunya contemporània.


Lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2016


Per la seva banda, Marc Solsona, alcalde de Mollerussa, ha assegurat que la ciutat ha estat orgullosa d’ostentar el títol de Capital de la Sardana 2016, un títol que “continuarem explotant”. “Cal fer activisme per defensar els nostres símbols com a país”, ha dit. Així doncs, Mollerussa, com a Capital de la Sardana 2016, ha acollit l’esdeveniment oficial de lliurament dels Premis Capital de la Sardana d’enguany. Aquests Premis suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. Consten de 2 tipus de guardons: les Medalles al Mèrit i els Premis Capital de la Sardana.


Medalla al Mèrit Sardanista: per a Ramon Duran Candaler.


Medalla al Mèrit Musical: per en Bernat Castillejo Garnés. 


Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana: per a Joan Antoni Ucher Soto 


Pel que fa a la categoria de Premis:


Categoria a la Dedicació: Dolors Agustí 


Categoria Continuïtat: Amics de la Sardana de Tàrrega (75 anys); el concurs de Manlleu, pels seus 75 anys; l’Aplec de Lleida, pels seus 50 anys; l’Aplec del Baix Camp, pels seus 50 anys i la cobla la Principal de Tarragona, pels seus 50 anys.


Categoria a Mitjans Audiovisuals es premia Marc Rovira Berga, per la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, per  Albert Martín i Estrada i La Zona-Tele 5 Cinema per incloure la sardana com un fet normal a la pel·lícula ‘8 apellidos catalanes’.


Categoria a la Promoció i Difusió:  Cobla Marinada i adep.cat, a el Grup Trias  per a Òmnium Gironès i per a  l’Associació de Veïns Peramàs-Esmandies de Mataró 


La celebració també ha permès gaudir d’un concert del nou projecte musical de Jordi Molina, ‘Matèria del temps’.

23.10.2016
Mollerussa presenta un CD commemoratiu de la capitalitat que recull 11 sardanes, 3 de noves
Mollerussa presenta un CD commemoratiu de la capitalitat que recull 11 sardanes, 3 de noves

(Nota del gabinet de premsa de l'Ajuntament de Mollerussa)


El Teatre L’Amistat ha acollit l’acte de presentació de les composicions que han estat enregistrades per la Cobla Jovenívola d’Agramunt

El Teatre L’Amistat ha acollit aquest la presentació del CD enregistrat per la Cobla Jovenívola d’Agramunt on es recullen 11 sardanes, tres d’elles noves d’enguany, que tenen la capital del Pla d’Urgell com a protagonista. L’acte també ha servit per donar a conèixer la darrera de les noves incorporacions al patrimoni sardanístic mollerussenc: la sardana titulada Vestits de Paper, del cerverí Jordi Castellà. L’acte ha servit també per retre homenatge a les 18 empreses de la ciutat que han estat mecenes dels actes que s’han organitzat amb motiu de la capitalitat.


En aquest sentit, l’alcalde de Mollerussa ha dit que “és tracta d’un acte especial perquè articula un projecte de ciutat” i ha agraït la col·laboració de les empreses que s’hi han implicat perquè “les portes s’obren quan hi ha projectes bons com aquest”, en referencia a la promoció de la sardana i el patrimoni cultural, que ha assegurat que continuarà un cop acabi la capitalitat.


Per la seva banda, la presidenta de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa, Mercè París ha agraït també el suport de les institucions i el mecenatge empresarial d’aquest “projecte de ciutat i de país”. “No es pot entendre el nostre país sense la sardana i des de l'agrupació seguirem treballant per preservar-la”, ha assegurat.


El CD recopilatori ha estat enregistrat per la Cobla Jovenívola d’Agramunt amb el patrocini de les empreses Tallers Antoni Miquel S.L i Serveis Rosselló S.L i recull les 3 noves sardanes i 8 més de representatives de Mollerussa que encara no han estat enregistrades en cap dels dos recopilatoris editats amb anterioritat i que són el que es va fer amb motiu del 50è aniversari de la creació de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa i el enregistrat pel centenari del Teatre L’Amistat al 2005. En el transcurs de la Cobla Jovenívola d’Agramunt ha interpretat sis de les 11 sardanes que conté el nou CD.


 

18.10.2016
Mollerussa estrena amb motiu de la capitalitat una nova sardana dedicada al Museu de Vestits de Paper
Mollerussa estrena amb motiu de la capitalitat una nova sardana dedicada al Museu de Vestits de Paper

Aquesta composició de Jordi Castellà se suma a “Mollerussa Capital de la Sardana 2016” i “70 anys de l’Agrupació Sardanista”, noves d’enguany


Aquestes 3 peces juntament amb 8 més que tenen la capital del Pla com a referent s’inclouen en un CD que es presenta dissabte al Teatre L’Amistat  


El Teatre L’Amistat acollirà aquest dissabte a partir de les 7 de la tarda la presentació del CD enregistrat per la Cobla Jovenívola d’Agramunt on es recullen 11 sardanes, tres d’elles noves d’enguany, que tenen la capital del Pla d’Urgell com a protagonista. L’acte servirà també per donar a conèixer la darrera de les noves incorporacions al patrimoni sardanístic mollerussenc: la sardana titulada Vestits de Paper, en la qual el seu autor, el cerverí Jordi Castellà, recrea una visita al Museus de Vestits de Paper, en els curts, i el procés de creació d’una de les peces que alberga, en els llargs. 


L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat de la presidenta de l’Agrupació Sardanista Mollerussa, Mercè París, i del secretari de l’entitat, Joan Pons, han explicat que amb el CD recopilatori, que ha estat enregistrat per la Cobla Jovenívola d’Agramunt amb el patrocini de les empreses Tallers Antoni Miquel S.L i Serveis Rosselló S.L., es vol deixar una empremta que perduri en els anys més enllà de la Capitalitat de la Sardana i que posi de manifesta la implicació de la ciutat i de la seva gent en la defensa d’aquest patrimoni català. 


El CD recull les 3 noves sardanes i 8 més de representatives de Mollerussa que encara no han estat enregistrades en cap dels dos recopilatoris editats amb anterioritat i que són el que es va fer amb motiu del 50è aniversari de la creació de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa i el enregistrat pel centenari del Teatre L’Amistat al 2005.  


L’acte de presentació, que tindrà com a banda sonora la interpretació de sis de les sardanes que conté el CD, també servirà per fer un reconeixement a totes les empreses i institucions que han contribuït amb el seu patrocini als diferents actes organitzats amb motiu de la capitalitat. 

09.10.2016
Concert dels grups corals de Mollerussa en el marc de la Capital de la Sardana.
Concert dels grups corals de Mollerussa en el marc de la Capital de la Sardana.

Veus del Pla, Coral Sant Isidori, Stabat Mater, Ressò de l’Albada i Orfeó Renaixença seran les formacions musicals que oferiran el concert, el pròxim diumenge 16 d’octubre a les 7 de la tarda a la Sala Teatre de l’Amistat de Mollerussa. 


Cadascuna de les formacions interpretaran tres peces musicals escollides per elles mateixes i acabaran cantant de forma conjunta la sardana La Santa Espina. 


Aquest concert, que s’emmarca en els actes de Mollerussa Capital de la Sardana, és una iniciativa dels grups corals per sumar-se a l’agenda de la capitalitat. 


L’Agrupació Sardanista de Mollerussa agraeix a totes les persones que formen els grups i als seus directors, la bona predisposició en tirar endavant aquest projecte en comú. 


 


El concert és gratuït i obert a tota la ciutadania.

27.09.2016
Nova temporada dels cursos de sardanes i balls tradicionals “Mollerussa Dansa!” .
Nova temporada dels cursos de sardanes i balls tradicionals “Mollerussa Dansa!” .

Mollerussa Dansa!, inicia el pròxim divendres 7 d’octubre una nova edició del curs de sardanes i balls tradicionals. Les classes, que s’allargaran fins a mitjans de desembre en aquest primer trimestre, tindran lloc cada divendres de 8 a 9 del vespre a la Sala de Ball de l’Amistat de Mollerussa. 


El curs comptarà amb la participació de monitores de la Colla Sardanista de competició d’Agramunt “Estol-Espígol”. Elles seran les encarregades d’impartir les classes de perfeccionament, de punts lliures i balls tradicionals. Els monitors de l’Agrupació impartiran les classes d’iniciació a la sardana i el Casal L’Arreu el Ball de Bastons. 


En aquesta nova edició de Mollerussa Dansa!, es vol potenciar la sardana d’exhibició, el Ball de Bastons i introduir les primeres classes de balls tradicionals. Per aquest motiu s’ha reforçat l’ensenyament amb l’augment de les monitores de l’Estol-Espígol i del Casal l’Arreu. 


El preu de tot el semestre és de 15€ i les inscripcions es poden realitzar el mateix dia d’inici de les classes. El curs és obert a totes aquelles persones majors de 14 anys que desitgin participar-hi.  


Paral·lelament al curs de Mollerussa Dansa!, l’Agrupació Sardanista participa també en les activitats del Casal de la Gent Gran de Mollerussa amb un nou curs de sardanes. Cal recordar que d’ambdós cursos han sorgit colles sardanistes que continuen assajant i treballant la sardana.

26.09.2016
Un pintor de Sant Quirze del Vallés s’endú el premi especial “Capital de la Sardana” en el Concurs de Pintura Ràpida “Ciutat de Mollerussa”
Un pintor de Sant Quirze del Vallés s’endú el premi especial “Capital de la Sardana” en el Concurs de Pintura Ràpida “Ciutat de Mollerussa”

Joan Vila Arimany va ser el pintor guanyador del premi especial patrocinat per l’Agrupació Sardanista de Mollerussa dotat amb 300€.


El pintor va plasmar en la seva tela el Monument a la Sardana imitant la sensació de la rajola de ceràmica. 


En el concurs hi van participar 34 pintors vinguts de tot el territori català. 


Fira de Mollerussa, entitat organitzadora de fires, jornades tècniques i altres esdeveniments es suma amb aquesta activitats als actes de Capital de la Sardana.

20.09.2016
Capital de la Sardana patrocina un premi especial en el Concurs de Pintura Ràpida “Ciutat de Mollerussa”
Capital de la Sardana patrocina un premi especial en el Concurs de Pintura Ràpida “Ciutat de Mollerussa”

El concurs de Pintura Ràpida que organitza Fira de Mollerussa el diumenge 25 de setembre comptarà amb un premi especial de 300€ patrocinat per Mollerussa Capital de la Sardana 2016. 


Els pintors participants en aquesta edició del Concurs, hauran de plasmar en les seves teles la rotonda de la Sardana de la ciutat. En aquest espai, està ubicat el monument a la Sardana i el recent inaugurat en commemoració de la capitalitat.  


Fira de Mollerussa, entitat organitzadora de fires, jornades tècniques i altres esdeveniments es suma amb aquesta activitats als actes de Capital de la Sardana.

18.09.2016
Commemoració dels 20 anys del monument a la sardana a Mollerussa.
Commemoració dels 20 anys del monument a la sardana a Mollerussa.

El dissabte 24 de setembre, la Rotonda de la Sardana, ubicada en l’avinguda de La Pau de Mollerussa, acollirà la commemoració dels 20 anys de la inauguració del monument a la sardana. L’escultura, que es va inaugura l’any 1996, és obra de l’escultor Natxo Culleré i és un bloc de pedra de 2,45 metres d’alçada, 5 tones de pes sobre una base hexagonal de 1,20 metres de diàmetre i 3 tones de pes. 


El monument va ser una iniciativa de l’Agrupació per commemorar els 50 anys de la seva fundació i va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de la ciutat. 


La Cobla Tàrrega serà l’encarregada de la part musical. La programació inclou les dues sardanes estrenades a la nostra ciutat al llarg de l’any, “70 anys de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa” del compositor Antoni Saladrigues  i “Mollerussa Capital de la Sardana 2016” d’Òscar Barqué. 


En la mitja part se sortejaran dos lots de productes per celebrar el 20è aniversari i s’oferirà el tradicional berenar de coca i xocolata. També, els assistents que així ho desitgin, podran comprar la loteria de Nadal de l’Agrupació.

10.09.2016
Inaugurada l'exposicó "La Sardana: tradició o esport" d'en Marc Rovira
Inaugurada l'exposicó "La Sardana: tradició o esport" d'en Marc Rovira

El dijous 8 de setembre es va inaugurar l’exposició “La sardana: tradició o esport” del fotògraf i comunicador Marc Rovira en la Sala d’exposicions del Museu de Vestits de paper. 


Marc Rovira, en la presentació de la mostra, va voler recalcar, l’important esforç que realitzen les colles sardanistes per assolir un bon nivell en els concursos i que la preparació i concentració és equiparable a la de qualsevol esportista. Aquest fet, és el que vol transmetre amb el nom escollit per la mostra fotogràfica i amb el que juga l’autor. 


Marc Rovira ens presenta una col·lecció de 16 imatges en blanc i negre, totalment inèdites on plasma l’ànima de la sardana a través de l’òptica de la seva càmera fotogràfica. 


Mercè París va encoratjar a Rovira a continuar treballant en la difusió de la nostra dansa i a fer-ne la màxima difusió. 


Per la seva banda, Marc Solsona en la seva intervenció, va fer incís en la força que transmeten les imatges del Marc, donant una nova visió i dimensió a la sardana i al món sardanista.


Agrupacions i entitats presents en la inauguració, van mostrar el seu interès per poder exposar la mostra fotogràfica en les seves ciutats i poblacions i així ho van transmetre a l’Organització de Mollerussa Capital de la Sardana, com a patrocinadora de la mostra, i al seu autor. Ambdues parts, es van comprometre a estudiar la millor manera de convertir l’exposició en itinerant per a tot Catalunya. 


En la inauguració, hi van estar presents; l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el regidor de cultura, Joan Ramon Domingo, Carles Vall, president de la Federació Sardanista de Lleida, Xavier Tresserras i Victor Sallés en representació de la Confederació Sardanista de Catalunya, Mercè París, presidenta de l’Agrupació de Mollerussa, familiars, amigues, amics i sardanistes de les nostres contrades que van omplir la sala d’exposicions.  


L’exposició romandrà oberta fins diumenge 18 de setembre en horari del Museu de vestits de paper.

02.09.2016
8a. Marxa de Torxes per la Idependència
8a. Marxa de Torxes per la Idependència

Mollerussa Capital de la Sardana 2016 i  l'Agrupació Sardanista de Mollerussa es sumen un any més a la 8a. Marxa de Torxes per la Independència.
Dissabte 10 de setembre, a 2/4 de 9 del vespre, plaça de l'Ajuntament.

01.09.2016
Marc Rovira, premi Capital de la Sardana en Comunicació, exposa a Mollerussa.
Marc Rovira, premi Capital de la Sardana en Comunicació, exposa a Mollerussa.

·         El fotògraf plasma en imatges tota la bellesa de la dansa tradicional catalana 


Amb el nom “La sardana: tradició o esport” Marc Rovira ens presenta una col·lecció d’imatges totalment inèdites on plasma l’ànima de la sardana a través de l’òptica de la seva càmera fotogràfica. 


L’exposició, que s’inaugurarà el dijous 8 de setembre a les 8 de la tarda a la Sala d’Exposicions del Museu de Vestits de Paper, restarà oberta fins el pròxim dissabte 17 de setembre. 


Marc Rovira, natural de Vilanova de Bellpuig, ha estat implicat des de ben petit en el moviment sardanista de la seva localitat, ballant i participant de les activitats que s’hi organitzaven. De la seva assistència a nombrosos concursos i actes sardanistes com a responsable de comunicació de la Federació, va sorgir la idea d'immortalitzar-los a través de la fotografia, conscient, com a sardanista i fotògraf, que al món de la dansa catalana li mancaven bons retrats que reflectissin tota la bellesa, l’alegria i el sentiment de la sardana i poder-los mostrar fora del món sardanista.  


Marc Rovira, fotògraf de professió, és un dels  col·laborador habituals del Diari Ara i responsable de comunicació de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida. La seva tasca com a comunicador, li ha valgut el reconeixement del món sardanista amb el Premi Capital de la Sardana en Comunicació. El premi li serà lliurat en un acte solemne el pròxim 25 de novembre en el teatre l’Amistat de Mollerussa dins dels actes de lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2016 que acull la ciutat com a seu de la capitalitat sardanista.

29.08.2016
Trobada i sopar d’agrupacions
Trobada i sopar d’agrupacions

La jornada sardanista va continuar, un cop inaugurada l’exposició, amb una ballada de nou sardanes i un sopar en el que hi van participar 150 comensals.  


El programa de la ballada, a banda de la sardana d’estrena i la composició “Pla d’Urgell” que el mestre Capell va dedicar a la comarca, va estar composta per una peça sardanista referent a cadascuna de les poblacions participants, oferint d’aquesta manera, un festejat repertori per part de tots els presents. 

29.08.2016
El públic omple la sala d’exposicions de l’ECCU en la inauguració de “Pla d’Urgell Sardanista.
El públic omple la sala d’exposicions de l’ECCU en la inauguració de “Pla d’Urgell Sardanista.

La sala d’exposicions de l’Espai Culturals dels Canals d’Urgell va quedar petita per acollir el nombrós públic que va assistir a la inauguració de l’exposició “Pla d’Urgell Sardanista” que va tenir lloc el dissabte 27 d’agost a 2/4 de 8 de la tarda. L’exposició, en la que hi participen les agrupacions de Bell-lloc, Bellvís, Ivars, Miralcamp, Mollerussa, Torregrossa i Vilanova de Bellpuig, recull en imatges la llarga trajectòria de les agrupacions de la comarca. Cal ressaltar que l’associació més jove, ha superat amb escreix els 40 anys de la seva fundació. 


La inauguració, presidida pel Sr. Joan Ramon Domingo, regidor de cultura de l’Ajuntament de Mollerussa, va comptar amb la presència del Sr. Carles Vall, president de la Federació Sardanista de Lleida, El Sr. Xavier Tresserras, vici-president de la Confederació Sardanista de Catalunya, el Sr. Victor Sallés, coordinador de Capital de la Sardana, Mercè París, presidenta de l’Agrupació de Mollerussa i regidores i regidors de l’Ajuntament de la Capital del Pla i presidentes i presidents de les diferents agrupacions de la comarca. 


Mercè París va agrair l’esforç i col·laboració per part de totes les agrupacions per aconseguir l’èxit de l’exposició i de la trobada. Carles Vall va encoratjar als sardanistes a no perdre empenta i continuar a organitzant actes conjunts i en Joan Ramon Domingo va destacar la bona salut dels sardanisme a les nostres contrades. 


L’exposició també vol retre un petit homenatge als aplecs que van tenir lloc a la finca del Castell del Remei. Amb el nom d’Aplec d’Urgell, primerament i Aplec del Pla d’Urgell posteriorment, van ser el punt de trobada dels sardanistes de la comarca fins que els aplecs van guanyar visibilitat i presència en cadascuna de les poblacions. Els aplecs del Castell del Remei es van dur a terme al llarg de 25 anys. 


Pla d’Urgell Sardanista és podrà veure en la sala d’exposicions de l’ECCU fins el dissabte 17  de setembre i de les 10 del matí fins a la 1 del migdia inclòs dissabtes i diumenges. 


 


A partir del 17 de setembre l’exposició iniciarà un recorregut per la comarca i es podrà visitar en cadascun dels pobles participants en dates que se publicaran oportunament.

29.08.2016
“70 anys de l’Agrupació Sardanista del Pla d’Urgell”
“70 anys de l’Agrupació Sardanista del Pla d’Urgell”

Aquest és el nom de la sardana que es va estrenar aquest dissabte 27 d’agost en la Ballada de la Trobada d’Agrupacions del Pla d’Urgell. La sardana, obra del compositor de Bellpuig Antoni Saladrigues, va convèncer al públic assistent, el qual, li brindà un llarg i emocionat aplaudiment.  


La composició sardanista és la segona de les tres estrenes que tindran lloc al llarg de l’any en el marc de la Capital de la Sardana 2016. La primera, Mollerussa Capital de la Sardana 2016 obra del compositor de Golmés, Òscar Barqué, va tenir lloc el 12 de març en el transcurs de l’acte de proclamació de la capitalitat. La tercera tindrà lloc al teatre l’Amistat el pròxim 22 d’octubre en la presentació d’un nou enregistrament sardanista. La sardana és del compositor de Cervera Jordi Castellà i porta per nom Vestits de paper en un clar homenatge al Museu i al Concurs de Vestits de Paper.

16.08.2016
Exposició “Pla d’Urgell Sardanista”.
Exposició “Pla d’Urgell Sardanista”.

L’exposició pretén plasmar amb imatges el moviment sardanista a la comarca del Pla d’Urgell a través de la història de cada agrupació participant.  Un cop finalitzada la seva presència a Mollerussa, l’exposició és podrà visitar en tots els municipis participants en les dates que creguin més adequades. Així a Mollerussa es podrà visitar del 27 d’agost al 17 de setembre. Continuarà a Bell-lloc per la seva festa major, del 29 de setembre al 2 d’octubre i de moment com a data definitiva a Bellvís del 26 al 30 d’octubre. La resta de poblacions en seran la seu en dates encara no confirmades. 


 


L’exposició es divideix en vuit espais, un d’individual per cada agrupació i un de conjunt dedicat a l’aplec comarcal del Castell del Remei. En el seu espai, cada agrupació podrà destacar els fets o esdeveniments de la seva història i en especial els relacionats amb la comarca. L’espai dedicat a l’aplec del Castell del Remei, resumirà amb imatges, el que va ser i representar l’aplec per la comarca i la seva conjuntura política del moment.

16.08.2016
Trobada de les agrupacions sardanistes del Pla d’Urgell per commemorar la Capital de la Sardana 2016
Trobada de les agrupacions sardanistes del Pla d’Urgell per commemorar la Capital de la Sardana 2016

Els Jardins de la Casa Canal de Mollerussa acolliran el dissabte 27 d’agost a 2/4 de 8 de la tarda la “Trobada d’Agrupacions Sardanistes del Pla d’Urgell”. En el mateix acte, s’inaugurarà l’exposició “Pla d’Urgell Sardanista” amb la participació de les set agrupacions federades de la comarca. 


Aquesta trobada vol reforçar els llaços de col·laboració entre les diferents agrupacions, i alhora, recordar i evocar l’Aplec d’Urgell que s’inicià l’any 1974 en el Castell del Remei i perdurà al llarg de 25 anys. L’any 1987 passa a denominar-se “Aplec del Pla d’Urgell” amb motiu de la creació de la nova comarca. En aquest aplec, d’àmbit comarcal, hi participaven sardanistes del Pla d’Urgell, l’Urgell i altres comarques veïnes. Aquesta trobada sardanista va convertir el Castell del Remei en el punt de trobada i referència del sardanisme lleidatà. 


La “Trobada d’Agrupacions Sardanistes del Pla d’Urgell” començarà a 2/4 de 8 de la tarda amb la inauguració de l’exposició “Pla d’Urgell Sardanista” en la sala d’exposicions de la Casa Canal. Continuarà amb una ballada de sardanes a càrrec de la Bellpuig Cobla i se servirà un sopar fred a la mitja part. 


En el transcurs de la ballada s’estrenarà la sardana “70 anys de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa” obra del compositor Antoni Saladrigues. La sardana, encàrrec de l’Agrupació, commemora els 70 anys de l’entitat. 


 


Les poblacions amb agrupació sardanista federada són: Bell-lloc, Bellvís, Ivars d’Urgell, Miralcamp, Mollerussa, Torregrossa i Vilanova de Bellpuig. La trobada i sopar és obert a tothom que vulgui participar-hi.

22.07.2016
Música de pel·lícula, balls vuitcentistes i sardanes en el concert de música per a Cobla.
Música de pel·lícula, balls vuitcentistes i sardanes en el concert de música per a Cobla.

·       Els Jardins de la Casa Canal acolliran la 16a edició del Concert d’Estiu. 


El tradicional concert de Cobla, organitzat per l’Agrupació Sardanista amb el suport de l’Ajuntament de Mollerussa, tindrà lloc el pròxim divendres 30 de juliol a les 10 del vespre en els Jardins de la Casa Canal de la ciutat. El concert s’emmarca dins de la programació de les 4 Llunes d’Estiu.


La formació musical “Reus Jove”, amb Esteve Molero com a director convidat, presenta un programa musical en dues parts. En la primera, la cobla interpretarà tres sardanes de compositors radicalment diferenciats en el temps. En aquesta primera part la formació interpretarà també danses de clar gust vuitcentista basades en la música del compositor Nino Rota, habitual del director italià Federico Fellini.


La segona part del concert estarà formada per obres que incorporen a la cobla altres instruments de percussió i harmonies pròpies del món del jazz. També interpretaran la banda sonora de la pel·lícula “Fellini 8 i mig” i una barreja de melodies populars molt conegudes del compositor Vicenç Bou revisades i harmonitzades per Esteve Molero.


La cobla Reus Jove va presentar-se el 22 de novembre de 1997, fruit de la iniciativa d’un grup joves, amb l’interès de fer música de cobla i oferir un bon treball en les seves actuacions, millorant a la vegada el seu nivell musical.


Han realitzat actuacions arreu dels Països Catalans, a diverses ciutats de l’Estat espanyol, Anglaterra, Bèlgica, Estònia, França, Holanda, Luxemburg, Polònia i Suècia. Els últims anys la cobla ha decidit fer un pas més enllà tot fusionant el conjunt autòcton català amb altres instruments i formacions d'altres llocs del món, ampliant el seu repertori més enllà de les nostres fronteres, tot barrejant cobla catalana amb orquestra simfònica, amb trio de jazz, amb un saxo, amb un caixó flamenc, amb corals, i recentment amb el grup Quico, el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries.

15.07.2016
Nenes i nens dibuixen un mural sardanista
Nenes i nens dibuixen un mural sardanista

El dijous 14 de juliol i al pati de l’Escola de Música, nens i nenes de la nostra ciutat van realitzar un mural dedicat a la Capital de la Sardana sota la direcció artística del centre d’Expressió artística Solaç.


La proposta va consistir en primer lloc en dibuixar les siluetes dels sardanistes que representaven a nens i nenes amb els braços com si ballessin els llargs de la sardana. Un cop dibuixats s’enganxaren a la paret formant una gran rotllana sardanista.


L’acció artística va comptar amb la participació d’una cinquantena de nens i nenes i cadascú va ser l’autor d’una de les figures que conformen el mural.


Amb aquesta iniciativa l’Associació AMIC Mollerussa i Cultura se suma com entitat als actes i activitats de suport a la nostra dansa en l’any de Mollerussa Capital de la Sardana 2016. 


La junta de l’Agrupació Sardanista va ser present en l’activitat i va agrair a l’Associació A2mic i a Solaç aquesta magnífica iniciativa i el que representa disposar d’un mural d’aquestes característiques en un lloc tan emblemàtic com l’Escola de Música.


(Imatge de la Junta d'A2mic davant el mural un cop acabat)

13.06.2016
Dinar Homenatge als socis i sòcies de l'Agrupació
Dinar Homenatge als socis i sòcies de l'Agrupació

Per cloure l’acte de Commemoració dels 70 anys de la seva fundació, l’Agrupació va organitzar un dinar d’Homenatge a les sòcies i els socis de l’entitat. En aquest dinar hi van participar 75 comensals entre socis i amigues i amics sardanistes. 


En el transcurs de l’esdeveniment l’Agrupació va voler distingir a cinc persones amb el lliurament dels Guardons de la Capital de la Sardana. Els guardonats vans ser en Magí Carner, en Rafel Calvet i  Rosa Maria Mir Moncasi per haver treballat en la defensa de l’agrupació en anys molt difícils. A Ramon Manel Moncasi, per la realització del monument i per moltes altres col·laboracions amb l’Agrupació. A Miquel Polo, per publicitar totes les activitats de l’Agrupació al llarg de la seva vida com a cronista de la nostra ciutat, i al Centre de Recursos Pedagògics del Pla d’Urgell, amb la seva directora al capdavant, Cèlia Torres, pel suport rebut des del primer moment en l’organització i implantació dels Cursos de Sardanes i l’ensenyament de la nostra dansa en totes les escoles de la nostra Ciutat amb motiu de la capitalitat. 


Recordem que els guardons “Mollerussa Capital de la Sardana 2016” són peces realitzades a mà, una per una i originals de les artistes locals Montse i Marta Tarragona.  


Amb motiu de la capitalitat, l’organització va decidir crear uns guardons per a distingir al llarg de l’any a  institucions, associacions, entitats o particulars. 

13.06.2016
Presentació de les colles dels cursos de sardanes
Presentació de les colles dels cursos de sardanes

En l'acte de commemoració dels 70 anys de l'Agrupació també va tenir lloc la presentació en societat de les colles sorgides dels cursos de Sardanes impartits per l’Agrupació des del passat mes d’octubre. Així, l’ensenyament de la sardana, amb el curs del Saltem i Ballem, va estar representat per la Colla del Col·legi Ignasi Peraire i la participació de tres alumnes del Col·legi Siloé. El Casal municipal de la Gent Gran va estar representat per la colla que ja va participar en la Trobada de Centres Cívics de Catalunya del passat 28 de maig al Parc Municipal. I la tercera colla ha sorgit de les dues edicions dels cursos de sardanes i balls tradicionals, Mollerussa Dansa!


Imatge de la Colla de veterans Mollerussa Dansa!


 

13.06.2016
Mollerussa inaugura el monument “Capital de la Sardana 2016”
Mollerussa inaugura el monument “Capital de la Sardana 2016”

·         L’Agrupació Sardanista de Mollerussa celebra els 70 anys de la seva fundació.


La Rotonda i Passeig de la sardana es van omplir aquest diumenge 12 de juny d’un nombrós públic que va acompanyar a l’Agrupació en aquesta diada de celebració dels 70 anys de la seva fundació.


Un dels moments més emotius va ser la descoberta de l’obra escultòrica dedicada a commemorar la capitalitat. L’Obra, de l’escultor Ramon Manel Moncasi, combina materials clàssics i moderns amb una clara al·legoria a la senyera i que es complementa amb el logo de la capital. El monument ha estat possible gràcies a la col·laboració desinteressada de l’autor i a les aportacions econòmiques de ciutadans i ciutadanes en la Guardiola del Mecenatge i de la participació de les més de 400 persones en la 2a. Calçotada Popular del passat 3 de març. Recordem que el benefici d’aquesta festa va ser lliurat a l’organització dels actes de Mollerussa Capital de la Sardana 2016. 


Mercè París, en un moment del seu discurs, va voler recordar a totes aquelles persones que amb anterioritat han treballat en la promoció i defensa de la sardana amb especial record per als fundadors: “Hem d’agrair i recordar a aquelles sis persones, que amb moltes ganes i amb molta més valentia, van tenir la gosadia de fundar una Agrupació Sardanista en l’època més obscura del franquisme per donar visibilitat a una cultura i a tot un país asfixiat per una dictadura que ens pretenia esborrar com a poble i com a nació. Ells van ser; en Ramon Grañó, Jaume Marrades, Antoni Dalmases, Ramon Domingo, Llàtzer Pons i en Pepito Isanda”. 


Una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Jovenívola d’Agramunt va cloure l’acte a la rotonda de la Sardana.

06.06.2016
L’Agrupació Sardanista inaugurarà el monument a la Capital de la Sardana 2016 el pròxim 12 de juny
L’Agrupació Sardanista inaugurarà el monument a la Capital de la Sardana 2016 el pròxim 12 de juny

·      La jornada sardanista commemora els 70 anys de la constitució de l’Agrupació 


El diumenge 12 de juny l’Agrupació Sardanista de Mollerussa celebra els seus 70 anys amb una jornada lúdica i festiva que tindrà com actes principals; la inauguració del monument a la Capital de la Sardana 2016, la presentació de les colles sorgides dels cursos de sardanes que han tingut lloc al llarg d’aquest any, i culminarà amb un dinar homenatge als socis i sòcies de l’agrupació però que restarà obert a tothom que desitgi participar-hi. 


Els actes s’iniciaran a les 12 del migdia a la Rotonda i Passeig de la Sardana amb la presentació del programa i de les colles sardanistes. Una de les colles, la del Casal de la Gent Gran, va fer el seu debut el passat 28 de maig en la Trobada de Centres Cívics de Catalunya que va tenir lloc en el parc municipal de la ciutat. Una altra de les colles representarà a tots els nens i nenes dels col·legis de la ciutat que van participar del programa Saltem i Ballem, i l’última serà una colla dels cursos que s’han impartit sota el nom de Mollerussa Dansa. 


A continuació es descobrirà i presentarà el monument “Mollerussa Capital de la Sardana 2016”. Una obra escultòrica de l’artista local Ramon Manel Moncasi  Curià, un record del què ha estat la capitalitat per a generacions venidores, i alhora, reafirmar el compromís de la nostra ciutat com a defensora de la nostra dansa i de la nostra cultura. El monument ha estat possible gràcies a la col·laboració del seu autor, a donacions econòmiques dels ciutadans i ciutadanes que de forma anònima han dipositat les seves aportacions en la Guardiola de Mecenatge Popular i dels beneficis obtinguts en la segona calçotada popular. Una placa en el mateix monument recordarà la solidaritat de tots els que hi van participar. 


A continuació una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Jovenívola d’Agramunt tancarà el programa al Passeig de la Sardana. També durant tot el matí els nous gegantons, en Pepito i la Carme, acompanyaran a tots els presents en el transcurs de la diada gràcies a la col·laboració del Casal L’Arreu de Mollerussa. Cal recordar que en Pepito Isanda va ser un dels fundadors de l’Agrupació Sardanista. 


La commemoració dels 70 anys de l’Agrupació clourà amb un dinar al restaurant Resquitx per a tots els socis i sòcies de l’entitat però que restarà obert a tots els amics i amigues sardanistes que desitgin participar-hi. 

29.05.2016
Més de 300 dansaires de 20 de casals participen en la IX Trobada de Colles Sardanistes d’Equipaments Cívics
Més de 300 dansaires de 20 de casals participen en la IX Trobada de Colles Sardanistes d’Equipaments Cívics

La jornada, que ha servit per presentar una nova colla de la ciutat, es completa a la tarda amb la celebració del 37è Aplec de la Sardana


El parc municipal de Mollerussa ha estat aquest matí l’escenari de la 9a Trobada de Colles Sardanístiques d’Equipaments Cívics de Catalunya en la hi ha participat un total de 304 dansaires de 20 casals, entre els quals el de la capital del Pla d’Urgell que ha presentat una nova colla sortida enguany del curs organitzat per l’Agrupació Sardanista entre els seus usuaris. La trobada ha comptat amb els parlaments de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; el director general d’Acció Cívica i Famílies, Bernat Valls; i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado. 


L’esdeveniment, que ha inclòs dues sardanes de lluïment i la de germanor amb la peça Mollerussa, Capital de la Sardana 2016, ha acabat amb un dinar al pavelló per a prop de 500 participants. L’acte, que ha comptat amb la Cobla Tàrrega, la qual també ha ofert una ballada de 4 sardanes més per a tot el públic assistent. 


 


La trobada, organitzada per la Confederació Sardanista de Catalunya i Mollerussa capital de la Sardana 2016 i que compta amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i l’Ajuntament de Mollerussa, és el punt final dels cursos i de l’activitat sardanista que es duu a terme als equipaments cívics de Catalunya.


*Nota de premsa: www.mollerussa.cat

23.05.2016
Gegants i sardanistes es fonen ballant sardanes per celebrar la capitalitat.
Gegants i sardanistes es fonen ballant sardanes per celebrar la capitalitat.

La trentena de gegants de les 14 colles participants en l’11a trobada gegantera de Mollerussa, vinguts de diferents punts del territori català, van ballar una sardana envoltant el monument dedicat a la nostra dansa en un dels indrets més cèntrics de Mollerussa. 


La Trobada Gegantera, organitzada pel Casal l’Arreu de Mollerussa, va omplir la Plaça Manuel Bertran d’un nombrós públic que no es va voler perdre gaudir d’una festa que es consolida any darrere any. Un cop presentats al públic, gegants, colles i tothom que ho va voler, van acompanyar-los en una rua pels principals carres i places de la ciutat, culminant en la rotonda de la Sardana on va tenir lloc la ballada. 


El Pepito i la Carme, els gegantons recentment estrenats en honor al Pepito Isanda i la Carme Capell, van ser els protagonistes de la Trobada. Recordem que en Pepito fa ser un dels fundadors de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa i que tots dos van potenciar i defensar la sardana al llarg de la seva vida.  


L’Agrupació Sardanista de Mollerussa agraeix al Casal l’Arreu el seu constant suport en tots els actes de Capital de la Sardana 2016.

17.05.2016
L’Aplec de la Sardana preveu superar els 500 participants
L’Aplec de la Sardana preveu superar els 500 participants

· 


El Parc Municipal i el Pavelló 11 de setembre acolliran el divendres 28 de maig i a partir de 2/4 de 7 de la tarda una nova edició del tradicional aplec de la sardana de Mollerussa. Un esdeveniment que reuneix any rere any a un important nombre de sardanistes d’arreu del territori i que en aquesta edició, amb motiu de la Capital, l’organització preveu superar totes les xifres de participació. 


El repertori sardanista, a càrrec de la Cobla Jovenívola d’Agramunt i la Bellpuig Cobla, estarà conformat per 19 sardanes repartides entre la ballada de tarda al Parc Municipal i la de nit al Pavelló 11 de setembre.


El tradicional Sopar de l’Aplec, obert a tothom que vulgui participar-hi, serà a 2/4 de 10 de la nit al pavelló 11 de setembre. El preu del menú és de 15 € i cal fer la reserva a l’Agrupació als telèfons 973 710 002 i 616 165 655 o per correu electrònic a sardamollerussa@gmail.com


A banda de la ballada i el sopar, completaran la jornada de l’aplec, la sardana per a Colles Improvisades i els sorteigs d’obsequis entre tots els assistents. 


 


L’aplec de Mollerussa s’ha convertit al llarg dels anys, en una de les trobades sardanistes de referència. L’Agrupació treballa perquè l’aplec sigui un punt de trobada, no tan sols del món sardanista, sinó de tota la ciutadania que vulgui participar d’una de les manifestacions culturals amb més solera i arrelament del conjunt de les tradicions del nostre patrimoni cultural.


 

17.05.2016
20 casals d’arreu de Catalunya es donen cita a Mollerussa en la trobada anual d’equipaments cívics.
20 casals d’arreu de Catalunya es donen cita a Mollerussa en la trobada anual d’equipaments cívics.

·


El dissabte 28 de maig a partir de les 11 del matí i al Parc municipal, Mollerussa acollirà la 9a Trobada de Colles Sardanistes d’Equipaments Cívics de Catalunya. Amb un galop d’entrada, es presentaran les colles sardanistes dels 20 casals participants en aquesta trobada. Tot seguit, ballaran dues sardanes de lluïment i “Mollerussa Capital de la Sardana 2016” d’Òscar Barqué com a sardana de germanor. Posteriorment, tot el públic assistent al Parc Municipal gaudirà d’una ballada de sardanes. 


La Trobada clourà amb un dinar amb totes les colles participants, acompanyants i autoritats en el Pavelló 11 de setembre. Un cop finalitzada la ballada, a càrrec de la Cobla Tàrrega, l’organització de Mollerussa Capital de la Sardana lliurarà un obsequi a cadascun dels participants.


La Trobada, organitzada per la Confederació Sardanista de Catalunya i Mollerussa capital de la Sardana 2016 i que compta amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i l’Ajuntament de Mollerussa, és el punt final dels cursos i de l’activitat sardanista que es duu a terme als equipaments cívics de Catalunya. 


 

Veure Programa de mà IX Trobada de colles sardanistes d'equipaments cívics de Catalunya 2016 Mollerussa - a sang (1).pdf
29.04.2016
Cantata de sardanes en la celebració del Sant Jordi a l’Albada.
Cantata de sardanes en la celebració del Sant Jordi a l’Albada.

La sala d’actes del Centre Cultural de Mollerussa va acollir la tradicional cantata del Grup Ressò de l’associació de dones Albada de Mollerussa. 


En aquesta edició, la coral de l’associació, es va voler sumar als actes de la capitalitat i va programar tot el repertori amb sardanes cantades. 


En el transcurs del concert, la seva directora, na Maria Neus Ros, va sorprendre a l’auditori amb l’estrena d’una composició sardanista pròpia amb el nom Gent Gran a Mollerussa. 


La Comissió organitzadora dels actes de la capitalitat i l’Agrupació Sardanista de Mollerussa agraeixen a l’Albada el seu suport constant a la capitalitat.  


En la cantata hi van ser presents els regidors de l’Ajuntament de Mollerussa; la Sra. Rosalia Carnicer i el Sr. Joan Ramon Domingo, la presidenta de l’Agrupació Sardanista, Sra. Mercè París i la Sra. Tere Grañó, presidenta de l’Associació Albada.

19.04.2016
Mollerussa estrena dos nous gegants per Sant Jordi en homenatge al Pepito Isanda i la Carme Capell
Mollerussa estrena dos nous gegants per Sant Jordi en homenatge al Pepito Isanda i la Carme Capell

(Nota de premsa de l’Ajuntament de Mollerussa)


 La presentació es farà a les 6 de la tarda a la plaça de l’Ajuntament 


Mollerussa estrenarà per Sant Jordi el dos nous gegants de la ciutat, el Pepito i la Carme, nascuts de la iniciativa popular impulsada pel Casal Popular l’Arreu, l’Agrupació Sardanista de Mollerussa, l’Associació de Dones Albada, l’Agrupament Escolta i Guia Cal Met i l’Orfeó Renaixença i el Casal Popular l’Arreu de Mollerussa amb el suport de l’Ajuntament. Amb aquestes dues noves figures del patrimoni cultural de la ciutat,  les entitats volen retre un homenatge pòstum al matrimoni Isanda – Capell, en reconeixement la seva tasca altruista de foment i promoció de la cultura popular i tradicional dels Països catalans, la seva petjada en el patrimoni etnològic i artístic, la implicació en l’associacionisme i la seva estima per la ciutat de Mollerussa.


La presentació dels gegants El Pepito i la Carme tindrà lloc dissabte 23  a les 6 de la tarda a la plaça de l’Ajuntament amb l’acte protocol·lari d’apadrinament i una cercavila pels carrers i places del centre de la ciutat acompanyats d’una representació dels gegants del Pla d’Urgell. Aquest acte s’emmarca també dins l’agenda de la Capitalitat de la Sardana per la implicació del matrimoni Isanda- Capell amb la Dansa Nacional de Catalunya i l’Agrupació Sardanista de Mollerussa.


Les noves figures han estat construïdes, per encàrrec del Casal Popular l’Arreu amb la col·laboració de les associacions i de les institucions, pel jove mestre de bestiari popular de les Borges Blanques, Jordi Arnau Espluga, que ha fet realitat dos gegantons manotes amb la imatge de la parella homenatjada. A més a més, s’ha comptat amb la col·laboració voluntària de les modistes Isabel Fontanet, M. Teresa Cardona i Roser Cardona per a la confecció del vestuari. 


La construcció d’aquest gegants ha estat possible per la implicació de la ciutadania a través de diferents activitats de mecenatge ciutadà ja que amb els donatius per una panera de Nadal (2014), l’organització de la 1a. Calçotada Popular (2015), diferents donatius i patrocinis, es va recaptar 4.300 € que han permès finançar la totalitat de les despeses de la construcció de les figures i de la festa de presentació. 

16.04.2016
Mollerussa s’omple de joves sardanistes en la cloenda del Saltem i Ballem
Mollerussa s’omple de joves sardanistes en la cloenda del Saltem i Ballem

320 alumnes de col·legis de la província de Lleida participen de la 26 edició de la Trobada Intercomarcal Saltem I ballem.


El Parc Municipal de Mollerussa ha acollit aquest dissabte 16 d’abril la cloenda dels cursos del programa Saltem i Ballem amb la participació dels alumnes de 19 col·legits de la demarcació de Lleida. Els nen i nenes s’han presentat davant el públic amb un galop  per després escoltar atentament els parlament s de les autoritats presents.


Han continuant ballant la Sardana Mollerussa Capital de la Sardana 2016 i a continuació han gaudit i participat de l’espectacle “Gira Gira” amb el grup Polcasol3 i la Bellpuig Cobla.


Han estat presents a la trobada, Imma Pujol, responsable d’ensenyament de la Confederació Sardanista de Catalunya, Mercè París presidenta de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa, Carles Vall, president de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, Josep M. Huguet, president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i Miquel Àngel Cullerés, director dels Serveis Territorials d’Ensenyament de la Generalitat a Lleida.


Mercè París a donat les gràcies a tots els participants per estar presents en la cloenda i Marc Solsona ha destacat el fet que en  pocs dies la nostra ciutat ha acollit el futur del Sardanisme lleidatà amb un miler de nens i nenes entre la Trobada de Centres educatius de Mollerussa i la Trobada Intercomarcal.

12.04.2016
Més de 300 infants clouran el 'Saltem i ballem' a Mollerussa
Més de 300 infants clouran el 'Saltem i ballem' a Mollerussa

(Nota de premsa del departament de comunicació de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida)


Escolars de més de 20 centres ompliran la Capital de la Sardana aquest dissabte 


Mollerussa tornarà a reunir, per segona vegada en dues setmanes, el futur del sardanisme de la demarcació de Lleida. Més de 300 infants, participants enguany als cursos i tallers que organitza la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, el 'Saltem i ballem' es trobaran a la Capital de la Sardana per mostrar el què han après gràcies a aquestes sessions. Els nens i nenes vinguts de més de 20 escoles diferents de poblacions com Bellpuig, Agramunt, Almacelles o Lleida, a més de les escoles de Mollerussa, passaran doncs una tarda entretinguda amb activitats al voltant de la sardana. Per fer possible el trasllat de tots els escolars, la Federació organitza diferents autocars de Lleida, d'on sortiran el màxim nombre d'escolars, i a més de les colles infantils del Grup Sardanista Montserrat. Els sardanistes es poden inscriure a través dels centres. 


Les activitats començaran a partir de les 5 de la tarda, al Parc municipal, amb el grup Polcasol3 i la Bellpuig Cobla. Amb un galop s'introduiran els parlaments, que precediran la sardana de lluïment que interpretaran els joves dansaires. El tema escollit serà 'Mollerussa Capital de la Sardana', d'Óscar Barqué. 


En acabar, tindrà lloc l'espectacle Gira i Gira!, del Grup Sardanista Montserrat i els Polcasol3 per culminar amb la sardana de germanor, 'Enganxa't', d'Albert Palau. Els infants podran acabar de gaudri la jornada amb un berenar. 


Remuntada del programa 'Saltem i ballem'


Després d'uns anys on s'havia notat una davallada del nombre d'inscrits al programa, el 'Saltem i ballem' d'aquest 2016 ha registrat un augment considerable d'inscrits repecte les darreres edicions. Aquest curs gairebé han estat a 1.800 els nens i nenes que han fet algun dels cursos o tallers que s'ofereixen en més de 50 escoles i gràcies a una vuitantena de monitors. L'any anterior els alumnes inscrits no van arribar a 800 de poc més de 20 escoles i només es van necessitar una cinquantena de monitors.


 


 

03.04.2016
L’Associació Albada distingeix a Mollerussa Capital de la Sardana en el transcurs de la trobada de puntaires.
L’Associació Albada distingeix a Mollerussa Capital de la Sardana en el transcurs de la trobada de puntaires.

·   En el mateix acte, les associacions organitzadores de la 2a Calçotada popular lliuren la recaptació a Mollerussa Capital de la Sardana”. 


L’Albada, Associació de Dones del Pla d’Urgell a lliurat a l’organització de Mollerussa Capital de la Sardana la reproducció en punta al coixí del logo de la capitalitat. La Sra. Teresa Grañó, presidenta de l’Albada, a lliurat la distinció davant les més de mil puntaires que han omplert el Pavelló Firal en la 19a edició de la trobada.


El logo de la capital ha esta reproduït en la tècnica de Punta al Coixí per les puntaires de l’Albada; Marisol Matamala, Emilia Civit i Teresina Graus. Amb aquesta distinció l’Albada vol donar suport a la sardana i a les activitats que s’organitzaran al llarg de l’any per tal de commemorar la capitalitat. 


Les associacions lliuren la recaptació de la 2a Calçotada Popular. 


Representats de les associacions; Orfeó Renaixença, Casal Popular l’Arreu, Agrupament Escolta i Guia Cal Met, Albada, Jovent de Mollerussa i la Colla dels 50 i més, organitzadores de la 2a Calçotada Popular han lliurat la quantitat de 1.334,20€ a Mollerussa Capital de la Sardana 2016. Aquest import és el resultat del benefici obtingut en la 2a Calçotada Popular de Mollerussa que va tenir lloc el passat diumenge 6 de març en el pavelló firal i que va comptar amb la participació de més de 450 persones. 


Mollerussa Capital de la Sardana ha esta present a la 19 Trobada de Puntaires amb una parada de venda del marxandatge de la capitalitat i alhora ha promocionat les activitats que tindran lloc al llarg d’aquest any. 


L’organització dels actes de la capitalitat agraeix a l’Albada i a la resta d’associacions el suport i la col·laboració rebuda en tot moment perquè Capital de la Sardana 2016 sigui tot un èxit.

02.04.2016
Presentació del nou grup “Bastoner Mollerussa Dansa!”
Presentació del nou grup “Bastoner Mollerussa Dansa!”

Avui a la Plaça Major de Mollerussa hem pogut gaudir de la presentació en societat d’un nou grup de bastoners, El Grup Bastoner Mollerussa Dansa!


 


Un grup sorgit de les classes que es van iniciar el novembre de l’any passat i que combinaven bastoners, esbart i sardanes.


L’Agrupació Sardanista de Mollerussa es sent molt orgullosa d’aquesta iniciativa sorgida d’un curs de sardanes i balls tradicionals i encoratgem a totes les companyes i companys del "Mollerussa Dansa" a continuar ballant i promocionant les nostres danses i la nostra cultura.


Moltes, moltes felicitats


 

31.03.2016
19a Trobada de Puntaires de Mollerussa
19a Trobada de Puntaires de Mollerussa

El diumenge 3 d’abril Mollerussa Capital de la Sardana serà present amb una carpa de promoció i venda de marxandatge en la 19a Trobada de Puntaires organitzada per l’associació Albada. L’Agrupació Sardanista de Mollerussa i l’Associació Albada sempre han col·laborat de forma conjunta en moltes activitats i en aquesta ocasió l’Albada es suma als actes de la capitalitat.


La trobada aplega a més de 900 puntaires vingudes de tota la geografia catalana. Així mateix, també tindrà lloc l’13è Concurs de Punta al Coixí amb 4 categories diferents: Tallar i afegir, patrocinat per l’Ajuntament de Mollerussa; Punta de disseny, que patrocina Àlex Joiers; Quadrícula, un premi atorgat pel Restaurant Resquitx; i Geomètrica amb guipurs, que atorga la terapeuta Mercè Sanahuja.


 

29.03.2016
8a.Tarda Bastonera de Mollerussa
8a.Tarda Bastonera de Mollerussa

El Casal Popular l'Arreu amb el seu compromís amb la cultura popular i tradicional catalana organitza en el marc de Les Festes de Sant Isidori i de Mollerussa 2016 - Capital de la Sardana, la 8a. Tarda Bastonera de Mollerussa. 


El ball de bastons és una dansa popular molt estesa a Catalunya, que engloba sota aquest nom el conjunt de balls que utilitzen com a element principal un o dos bastons i l'acció de picar entre ells al ritme de la música. 


 


Així, el proper dissabte 2 d'abril, a partir de 2/4 de 6 de la tarda, podrem gaudir pels carres i places del centre de Mollerussa dels balls de bastons amb la Colla bastonera del Pla de l'Aigua de Lleida, la Colla de bastoners de Gavà, la Colla bastonera del Casal Pere III de Balaguer, la Colla bastonera del Casal Popular l'Arreu i els bastoners del curs de Mollerussa Dansa, que s'estrenaran en una festa bastonera.

28.03.2016
Més de 600 alumnes protagonitzaran la 1a Trobada de Centres educatius de Mollerussa.
Més de 600 alumnes protagonitzaran la 1a Trobada de Centres educatius de Mollerussa.

·         L’activitat s’inclou en el marc de Mollerussa Capital de la Sardana 2016 i com a previ a la Cloenda dels cursos “Saltem i Ballem”. 


Aquest divendres 1 d’abril, els més de 600 alumnes de tots els centres escolars i de totes les edats de la nostra ciutat que han participat del programa “Saltem i Ballem” d’ensenyament de la sardana, es trobaran a 2/4 de 10 del matí a la Plaça de l’Ajuntament i seguidament amb cercavila es dirigiran al pavelló 11 de setembre situat en el Parc Municipal. 


 


A la plaça els alumnes se’ls hi lliurarà una identificació i una polsera de la capital. A les 10 del matí, en cercavila, acompanyats de gegants i grallers es dirigiran al Pavelló 11 de setembre, on l’organització els obsequiarà amb un tall de coca i xocolata. Posteriorment s’iniciarà el programa de la jornada en la que hi participaran tots els alumnes inscrits i que inclou cant coral, audició de música a càrrec de l’Escola de Música de Mollerussa, i com no, demostració de galop i ballades de sardanes perquè tots els nens i nenes puguin demostrar tot l’après al llarg de les sessions del Saltem i Ballem. 


 


Llegir notícia complerta al PDF adjunt

Veure 2016-28-03 TROABDA DE CENTRES EDUCATIUS.pdf
22.03.2016
Ovació pel compositor Òscar Barqué amb motiu de l'estrena de la sardana de la capitalitat
Ovació pel compositor Òscar Barqué amb motiu de l'estrena de la sardana de la capitalitat

Òscar Barqué i Farrús comença els seus estudis musicals a l'edat de 12 anys, a l'Escola de Música de Bellpuig, posteriorment, continua els seus estudis al conservatori de Cervera, Lleida, Liceu i Saragossa on finalitza la carrera en l'especialitat de trombó de vares. Actualment, és professor a l'Escola de Música de Solsona.


En l'àmbit musical, ha estat vinculat al món de la cobla des de molt jove, com a instrumentista de fiscorn, formant part de les cobles, Tres Turons de Bellpuig, Bellpuig Cobla,  Cobla Municipal de Lleida, i realitzant col·laboracions en una gran varietat de cobles del territori català.


Entre les seves obres i trobem peces didàctiques per a conjunts instrumentals, obres de cambra, sardanes i obres de concert, dedicades a formacions de vent i de cobla.


Mollerussa Capital de la Sardana 2016


Sardana d’encàrrec de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa amb motiu de la proclamació de la capital del Pla d’Urgell com a Capital de la Sardana 2016


Sardana d’estructura simple, alegre, balladora i amb instrumentació i detalls musicals típics de la sardana tradicional però amb tocs singulars de l’autor.


Els curts començant amb una melodia que situa la tonalitat i el caràcter de la peça, amb intenció de donar un sentit tradicional tant en la melodia, harmonia com en l’acompanyament de la mateixa.


 


Els llargs, comença amb una introducció simple i rítmica que prepara el cant a dos veus dels instruments de davant de la cobla, abordat i pensat com un himne que estigui en context al nomenament de la ciutat. L’aire és el que fa que la sardana respiri en vers a la nova exposició d’aquest himne aquest cop en una modulació on els instruments de davant aborden de nou aquest himne en vers a uns contracants dels instruments de darrere de la formació per donar més aire festiu al final de la peça. El resultat és una sardana convencional, fresca i balladora que vol expressar el caire festiu del motiu pel que ha estat escrita.

21.03.2016
Mollerussa comença com a Capital de la Sardana 2016
Mollerussa comença com a Capital de la Sardana 2016

Mollerussa comença com a Capital de la Sardana 2016 amb el conseller Vila destacant que la “sardana és civisme, cultura i país"


El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presidit l’esdeveniment institucional d’inici de Mollerussa com a Capital de la Sardana 2016, al Teatre l’Amistat, en què ha destacat que exercir de Capital de la Sardana “vol dir ser conscient de la fortuna que és tenir la sardana com a cultura” alhora que ha indicat que “sardana és civisme, cultura i país”. També ha felicitat Mollerussa com a primera Capital de la Sardana del territori de Lleida i les Capital de la Sardana precedents.


A l’esdeveniment també hi ha assistit l’alcalde de la població, Marc Solsona, qui ha indicat que “la sardana simbolitza molt bé què és Catalunya pels valors intrínsecs que té” i que “la sardana també permet mirar-nos a la cara quan ballem i això diu molt de Catalunya i la seva gent”; l’alcaldessa de Calella, anterior Capital de la Sardana, Montserrat Candini, qui ha declarat que les Capital de la Sardana són una xarxa de ciutats que fan país; el president de la Diputació de Lleida; Joan Reñé; el regidor de cultura de l’Ajuntament de Figueres, Joaquim Felip; el coordinador de Capital de la Sardana, Víctor Sallés i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, entre d’altres autoritats polítiques i personalitats del món de la sardana i la dansa catalana.


 


Llegir notícia en el document adjunt

Veure 2016-13-03 PROCLAMACIÓ CONFEDERACIÓ 01.pdf
21.02.2016
Cloenda de la primera edició del curs de danses tradicionals “Mollerussa Dansa!”
Cloenda de la primera edició del curs de danses tradicionals “Mollerussa Dansa!”

El curs ha comptat amb una participació de 45 alumnes, la col·laboració del Casal L’Arreu de Mollerussa i monitores del Grup Estol Espígol d’Agramunt.


 


Amb ballada de sardanes i de ball de bastons va concloure el passat divendres 19 de febrer la primera edició del programa “Mollerussa Dansa!”. El curs s’ha dut a terme tots els divendres des del mes d’octubre  fins a finals de febrer a les 8 del vespre a la sala de ball de l’Amistat de Mollerussa.


Mollerussa Dansa! és un projecte global d’introducció de les danses tradicionals catalanes a la nostra ciutat. En el curs s’han impartit classes de sardana d’exhibició, sardana esportiva, danses tradicionals (esbart) i ball de bastons.


 


L’excel·lent resposta en el nombre de participants i la bona acollida per part d’aquests fa que l’organització es plantegi una segona edició a partir del mes de maig. De moment, tots els interessats en el ball de bastons poden participar de forma gratuïta dels assaigs que fa el grup de bastoners en la seu del Casal l’Arreu tots els divendres a les 8 del vespre i també aprendre a tocar la gralla.

01.02.2016
Conferència d’en Tomàs Manyosa emmarcada dins dels actes previs a la capitalitat.
Conferència d’en Tomàs Manyosa emmarcada dins dels actes previs a la capitalitat.

Contrapassos, sardanes curtes i sardanes llargues és el nom de la conferència que impartirà el reconegut investigador folklorista el pròxim dilluns 1 de febrer a les 5 de la tarda al Centre Cultural. La xerrada forma part de la programació de les Aules d’Extensió Universitària Guiu-Clara de Mollerussa.


Els organitzadors de les Aules amb aquesta conferència es sumen a altres associacions de la ciutat que col·laboren i participen en els actes de Mollerussa Capital de la Sardana 2016. La xerrada és oberta al públic.


 


Tomàs Manyosa compta amb un ampli currículum musical, de dansa i d'altres activitats culturals. Ha composat diverses sardanes per a cobla, i ha actuat tant com a ballarí solista com dins de les companyies de José Tamayo o el Gran Teatre del Liceu. A més, ha elaborat coreografies pels grups de teatre del Centre Sant Vicenç, la Faràndula i el Teatre del Sol. Ha estat professor de diferents entitats de dansa tradicional catalana, així com director general de nombrosos espectacles i activitats culturals. És co-autor de la coreografia del Ball de la Bola de Sabadell (1998), i va ser president de l'Esbart Sabadell Dansaire del 1988 al 89.

Veure CONFERENCIA MANYOSA AULES 02.jpg
26.01.2016
Cloenda del curs-taller de sardanes per a professorat.
Cloenda del curs-taller de sardanes per a professorat.

El taller s’emmarca en el Pla de Formació Permanent del Professorat de Zona organitzat pel Centre de Recursos Pedagògics del Servei Educatiu del Pla d’Urgell. 


Aquest dimarts 26 de gener ha tingut lloc la cloenda del taller “El treball amb la Dansa tradicional: La Sardana” adreçat a professors d’educació infantil, primària i secundària dels centres educatius de Mollerussa. El taller ha estat impartit per Montserrat Carulla, reconeguda sardanista i monitora de sardanes, i en Carles Vall, president de la Federació Sardanista de les Terres de Lleida.


L’objectiu dels organitzadors i formadors es dotar als professors d’eines i recursos pedagògics actualitzats per ensenyar als infants i joves la nostra dansa amb una metodologia adequada, dinàmica i motivadora per a cada edat. Mitjançant la formació del professorat i la introducció a partir del mes de febrer del programa educatiu “Saltem i Ballem” a les escoles, els alumnes viuran i coneixeran en profunditat la sardana i el món sardanista.


 


El taller és el resultat de la implicació i col·laboració de la direcció del Centre de Recursos Pedagògics del Pla d’Urgell amb la Comissió Organitzadora de Mollerussa Capital de la Sardana 2016. El Centre de Recursos també donarà suport i participarà de forma activa en altres activitats relacionades amb els centres educatius, dins del PlaEducatiu d’Entorn de Mollerussa, i altres actes sardanistes al llarg de l’any de la capitalitat.

03.01.2016
Vint-i-cinc actes conformen l’agenda de Mollerussa Capital de la Sardana 2016
Vint-i-cinc actes conformen l’agenda de Mollerussa Capital de la Sardana 2016

La Proclamació de Mollerussa Capital de la Sardana, que tindrà lloc el pròxim 12 de març  de 2016, donarà el tret de sortida a les activitats programades amb motiu de la capitalitat i que acabaran el febrer de 2017.


La comissió organitzadora de Mollerussa Capital de la Sardana 2016 ha construït una agenda festiva i lúdica que combina les activitats sardanistes pròpies de la capitalitat, els tradicionals esdeveniments de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa, l’activitat cultural de la nostra ciutat i actes de nova creació per commemorar la capitalitat.


Dels actes propis com a Capital de la Sardana cal destacar l’acte de Proclamació el 12 de març, la Trobada d’Equipaments Cívics el 28 de maig, la Trobada de Cobles Infantils de Catalunya programada pel 8 d’octubre, els Premis Capital de la Sardana el 25 de novembre, la presentació de la Guia d’Aplecs el 10 de desembre i tanca la capitalitat la Cloenda del Campionat de Colles Sardanistes de Catalunya el 28 de febrer de 2017.


L’enregistrament d’un CD de sardanes, amb composicions dedicades a persones o indrets de la ciutat que no han estat mai enregistrats, a càrrec de la Jovenívola d’Agramunt i que serà presentat en públic el 22 d’octubre i la Diada dels socis i sòcies del 5 de juny seran dos dels actes, entre altres, creats per commemorar la capitalitat.