Notícies

07.05.2018
Cris Juanico presenta un espectacle que mescla rock i sons de cobla
Cris Juanico presenta un espectacle que mescla rock i sons de cobla

El músic menorquí Cris Juanico oferirà un concert al Casal Montblanquí, dissabte vinent 12 de maig a les 10 de la nit, en el marc de les tradicionals festes en honor de Sant Maties, patró de la vila. El concert de Juanico està organitzat per l’Ajuntament de Montblanc i el Grup Sardanista de la vila, i forma part dels actes que, al llarg de tot l’any, celebraran la capitalitat de la sardana. 


El músic  hi presentarà el seu projecte amb sons de cobla, estrenat a Palamós l’any passat. Es tracta d’una selecció del repertori de l’illenc, que mescla ritmes de cobla amb el rock mediterrani característic de Juanico. És una proposta amarada de les notes d’instruments com la tenora, el tible, el flabiol, la trompeta i el fiscorn, amb la intenció de jugar amb dos estils musicals i ben contrastats. El regidor de Cultura, Jordi Albalat, explicat: «Aquest espectacle de Cris Juanico és un dels pocs que revisita la sardana, partint d’estils musicals menys tradicionals. És un proposta moderna i molt engrescadora. D’altra banda, Montblanc Capital de la Sardana no podia estar absent del programa d’activitats de Sant Maties, la festa major petita en l’any de la capitalitat». 


Les entrades per aquest concert ja són a la venda, a un preu de 10 euros per anticipat i es poden comprar fins el mateix dissabte 12 de maig a l’Oficina de Turisme de Montblanc. Fins 1 hora abans del concert, també se’n vendran a la taquilla del Casal a un preu de 15 euros.

26.04.2018
Ja són a la venda les entrades pel concert Cris Juanico i Cobla
Ja són a la venda les entrades pel concert Cris Juanico i Cobla

La sonoritat de la tenora, el tible, el flabiol, la trompeta i el fiscorn mesclada amb el rock mediterrani del repertori de Cris Juanico. Aquesta és la proposta que el menorquí portarà al Casal Montblanquí el proper 12 de maig, en un projecte d’encreuament musical que cerca en el contrast d’estils l’harmonia i el jocs d’antagònics. El concert començarà a les 10 de la nit i ja es poden comprar les entrades d’aquest nou concert programat per Montblanc Capital de la Sardana a l’oficina de turisme. Les podeu adquirir per avançat a 10 euros i si acudiu a taquilla el mateix dia, 15 euros. 

25.04.2018
El Ple Medieval reconeix el moviment sardanista a Montblanc
El Ple Medieval reconeix el moviment sardanista a Montblanc El passat 21 d'abril l'església de Sant Miquel va acollir el tradicional Ple Medieval, coincidint amb la celebració de la Setmana Medieval de Montblanc. El Ple va reconèixer la tasca del moviment sardanista al municipi, aprofitant que durant tot el 2018 ostenta la distinció de Capital de la Sardana.
 
Tal com informa l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà en el dictamen llegit pels regidors de la corporació montblanquina, la història del sardanisme a Montblanc es va iniciar l'any 1903, quan el mestre Boix va tocar una composició al piano en una vetllada organitzada per l'Associació Catalanista de la vila. Un grup d'estiuejants forasters i altres joves montblanquins van puntejar la primera sardana. Però, sembla, que no serà fins el 1907 quan ja irromprà amb més força en la vida social local. Aleshores, es descriurà la sardana com “una moda nova” que la gent “ballava com un pasdoble”, ja que era un ball, procedent de l'Empordà, desconegut a les nostres contrades. Així doncs, a l'agost de 1907 es ballarà tal com cal una sardana, quan el jovent de l'Associació Catalanista es va posar a dansar a la plaça Castellví, davant mateix de la seva seu social. No obstant això, aquesta primera ballada “fou tocada a piano”.
 
Montblanc ha vist néixer i ha donat excel·lents compositors de sardanes. En destaquen Josep Amorós, Marcel·lí Bayer, Francesc Bonastre, Agustí Causí , Maties Escoté, Emili Foguet, Josep Maseras, Maties Maseras, Joan Pujadas i Jaume Tost.
 
Actualment, el Grup Sardanista de Montblanc compta amb desenes de col·laboradors que participen en el foment de la sardana a la vila.
23.03.2018
Aquesta tarda, més de 850 escolars han ballat simultàniament sardanes a Montblanc en unes 40 anelles
Aquesta tarda, més de 850 escolars han ballat simultàniament sardanes a Montblanc en unes 40 anelles

La celebració de la final dels cursets surt per primer any al carrer i suma nous centres escolars, tot coincidint amb la capitalitat montblanquina


Els estudiants dels centres escolars montblanquins Llar d’Infants Els Merlets, Llar d’Infants i Col·legi Mare de Déu de la Serra, Escola d’Educació Especial TILMAR i Escola Les Muralles, així com l’escola ZER Conca de Barberà s’han reunit per celebrar plegats la final dels cursets de sardanes a la plaça de Sant Francesc de Montblanc. Durant una hora i a partir de les 3 de la tarda, més de 850 escolars han format unes 40 anelles i han ballat dues sardanes curtes, dues de llargues i el tradicional Ball del Rogle. L’acte, de gran plasticitat i alegria, culmina les classes setmanals de sardanes impartides als centres escolars. Enguany, han participat en els cursets més alumnes que mai, entre els 3 i els 11 anys, tot coincidint amb la proclamació de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018.


La multitudinària ballada ha estat organitzada per l’Ajuntament de Montblanc i el Grup Sardanista del Museu Arxiu de la vila. El regidor de Cultura, Jordi Albalat, explica: «Un dels objectius que ens hem fixat amb el projecte de capitalitat és aprofundir en l’arrelament de la sardana a Montblanc. Aquesta ballada i l’augment dels centres participants en els cursets són un primer pas, assolit amb èxit, en aquesta direcció». I hi ha afegit: «N’estem molt contents del resultat. És un acte bonic i ens plantegem repetir-lo altres anys».

17.03.2018
Montblanc és proclamada Capital de la Sardana, en un acte solemne amb centenars d’assistents, i enceta així un any d’activitats sardanistes
Montblanc és proclamada Capital de la Sardana, en un acte solemne amb centenars d’assistents, i enceta així un any d’activitats sardanistes Lluís Puig, conseller de Cultura, ha obtingut la Medalla al Mèrit Sardanista dels Premis Capital de la Sardana 2018 que s’han anunciat durant l’esdeveniment
 
Aquest matí, Montblanc ha pres el relleu a Figueres com a Capital de la Sardana, en un acte emotiu i solemne, al qual han assistit centenars de sardanistes vinguts d’arreu de Catalunya, així com montblanquins i nombrosos representants institucionals, que han omplert l’antiga església de Sant Francesc. La fila zero, amb grans llaços grocs, estava reservada a les «persones injustament empresonades o exiliades per haver estat fidels al nostre poble», segons ha destacat el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés. La primera de les felicitacions a Montblanc per la nova capitalitat ha estat un missatge del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, mitjançant un vídeo des de Bèlgica. Puigdemont ha remarcat: «La de Montblanc és una distinció absolutament merescuda a una vila amb tanta història, tradició i fidelitat a l’herència del passat. De la mateixa manera que amb la sardana, s’adiu molt al què som com a poble». 
 
«La sardana mou gent, cultura i voluntats»
El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, pregoner de la proclamació, considera que «Montblanc i la sardana formen un tàndem perfecte, amb torres i dansaires agafats de la mà». També ha remarcat: «El món sardanista continua ben viu i prova d’això en són les noves cobles. És un bon moment que ens ha de permetre reflexionar» i innovar sense perdre l’essència. De la seva banda, el president de la Confederació Sardanista, Joaquim Rucabado, ha remarcat que cada any es fan 3.300 activitats sardanistes: «La sardana està viva, és ben actual i mou gent, cultura i voluntats». El president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Francesc Benet ha recordat la tradició de la dansa catalana a la comarca, i ha anunciat que enguany s’atorgarà la distinció d’honor de l’ens comarcal al Grup Sardanista del Museu Arxiu «per la intensitat» en el manteniment de la dansa catalana. De la seva banda, el director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, ha assegurat: «Una sardana és com una mare que sempre t’acull, fins i tot als fills que tornen de lluny en lluny». 
 
Emotiu traspàs de bandera
La delegació de Figueres, amb mig centenar de persones, ha estat encapçalada per l’alcaldessa Marta Felip, que ha traspassat la bandera de la capitalitat a l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, en un dels moments més emotius de la proclamació. «La lliurem amb una mica de recança, perquè Figueres ha viscut la capitalitat apassionadament. Ens ha portat valors culturals i també de lleure com els que representa la mateixa anella sardanista», ha dit Felip. L’alcalde montblanquí ha compromès que «enguany totes les festes i actes culturals de Montblanc quedaran embriagats pel món sardanista». També ha recordat el compromís polític de les entitats sardanistes a mitjans dels anys 60: «Ara haurem de tenir la mateixa fortalesa i determinació que aleshores, però no dubteu que podrem tornar a tenir aquí al president i al govern de la Generalitat». 
 
Premis Capital de la Sardana 2018 
Durant l’acte institucional, s’han fet públics aquests guardons, que reconeixen la tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. Enguany, la...
Veure NP_Proclamació_Montblanc_Capital_Sardana_2018_170318.pdf
05.03.2018
Montblanc ha presentat avui els actes com a Capital de la Sardana 2018
Montblanc ha presentat avui els actes com a Capital de la  Sardana 2018

Aquest migdia, s’ha presentat en roda de premsa, al claustre de l’antic convent de Sant Francesc de Montblanc, la proclamació el proper 17 de març de Montblanc Capital de la Sardana 2018. Aquest dia i en una jornada plena d’activitats, la vila prendrà el relleu a Figueres, esdevenint així la sisena capital d’aquest projecte estrenat per Arenys de Munt el 2013. El coordinador de la Capital de la Sardana, Víctor Sallés, afirma: «L’essència és que no sigui sols un esdeveniment pel món sardanista, sinó que la sardana sigui transversal i estigui present en la majoria d’actes que s’organitzen a Montblanc durant tot l’any. No dubtem que serà un èxit, igual que les anteriors edicions». De la seva banda, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, assegura que la Capital «uneix dues característiques de la singularitat cultural de la nostra vila: la gran importància del patrimoni artístic i la vitalitat del teixit associatiu. Quan acabi aquest any, voldríem que la petjada de Montblanc quedés impregnada en el món sardanista». Durant la roda de premsa, el regidor de Cultura, Jordi Albalat, ha presentat la imatge de la Capital, amb un disseny de quatre cartells que identifiquen diferents monuments de la vila amb la iconografia sardanista, així com un vídeo promocional.El proper 17 de març, les activitats de la proclamació començaran amb un concert per la Cobla Ciutat de Girona a les 11 del matí a la plaça de Sant Francesc, que també oferirà, a la tarda, el seu espectacle «El tenor i la cobla». Ja dins l’antiga església, començarà a les 12 del migdia l’acte institucional, durant el qual s’estrenarà una sardana composta especialment per Alfred Abad per a la capitalitat montblanquina. També es donaran a conèixer els Premis Capital de la Sardana, que reconeixen persones, institucions, projectes i entitats que treballen en favor de la dansa catalana. En presència de nombrosos representants institucionals i davant la muralla medieval, s’inaugurarà un gran monument i una placa commemorativa, obra de l’escultor Jordi Figueras. A la tarda, s’inaugurarà a la sala Sant Feliu l’exposició «Montblanc i la sardana. Orígens, clandestinitat i Capital», que recull fotografies històriques.La capitalitat té un calendari d’actes anual, que es clourà el febrer del 2019 amb el traspàs a Perpinyà. El president del Grup Sardanista del Museu Arxiu, Ramon Requesens, n’ha anunciat aquest matí alguns dels més destacats: «Per nosaltres, un dels majors reptes serà la formació d’una anella que encerclarà tota la muralla el juliol vinent, durant l’Acampada Jove. Fem una crida a tothom i també a aquests joves vinguts d’arreu a col·laborar per tancar-la». La muralla construïda el segle XIV té un perímetre de 1.402 metres i 30 torres, i sols s’ha encerclat un cop, en un acte organitzat per l’ANC. Altres actes destacats de la capitalitat són el concert de Cris Juanico el 12 de maig amb cobla; el de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi el 9 de setembre per la Festa Major.