Centenars de persones vingudes d’arreu han assistit aquesta tarda a la presentació de la Guia Sardanista 2019 i al lliurament dels premis Capital de la Sardana d’enguany amb una gran gala celebrada al Teatre del Casal Montblanquí, acompanyats per la música de la cobla Tres Vents. Durant l’acte, s’ha donat a conèixer una nova capitalitat, la del 2021, que serà per la ciutat de Balaguer. El seu alcalde, Joan Ignasi Vidal, ha enviat un missatge de suport als presos polítics i als exiliats, que tenien reservada tota la primera fila del teatre. «Estic convençut que el 2021 hi serem tots i lluitarem per tenir l’espasa ben alta», ha dit Vidal. La capitalitat és una iniciativa de la Confederació Sardanista de Catalunya.
La capitalitat de la sardana de Montblanc finalitzarà el març del 2019, quan Perpinyà en prendrà el relleu. La ciutat nord-catalana ha presentat avui a Montblanc el vídeo promocional, i la seva tinent d’alcalde, Danielle Pagès, ha assegurat: «La sardana són les nostres arrels. Si la llengua es perd, l’única defensa per ser català és ballar la nostra dansa. Tot preparant la capitalitat encara ens hem adonat més de la importància d’aquest patrimoni, que volem compartir amb tota la humanitat». I és que les institucions de la Catalunya Nord i Andorra s’han sumat a la Generalitat de Catalunya en la candidatura de sardana com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, ha anunciat avui el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado. «És un projecte en el qual fa dos anys que treballem i ara la candidatura serà internacional. Vull recordar les paraules del conseller Lluís Puig, que diu que la sardana és un punt de trobada i un lloc obert». De la seva banda, la directora de Cultura Popular de la Generalitat, M. Àngels Blasco, ha afirmat: «Tenim un país per remuntar i la gent de la cultura popular sempre li ha fet costat. Som imparables».
Durant l’acte diferents intervencions han donat suport als presos polítics i exiliats, així com a l’alcalde de Montblanc, també en vaga de fam i present a la gala. En el seu parlament, Andreu ha assegurat: «És molt difícil ser a la presó i a l’exili amb la dignitat que ho fan. I tenen un horitzó, amb els judicis, monstruós! Com a país, hem passat moments molt més difícils, i ens hem sortirem». L’acte ha comptat amb un vídeo amb paraules del conseller de Cultura a l’exili Lluís Puig, gravat el passat 1 d’octubre a Brussel·les, on es va desplaçar la Confederació Sardanista i la Cobla Sant Jordi a lliurar-li la medalla 2018 al Mèrit Sardanista.
La Guia Sardanista arriba a la 18a edició i està editada per la Confederació Sardanista de Catalunya, amb una tirada de 15.000 exemplars. S’hi recull la informació més rellevant del món sardanista, com ara els 160 aplecs de sardanes, 5 més que l’any passat, que es celebraran a Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord el 2019. També es constata un creixement en el nombre de concursos de colles de sardana esportiva, i se’n celebraran 55; així com 4 concursos individuals de sardanes revesses. La Guia Sardanista també inclou un llistat ordenat per territoris amb altres actes d'interès com ballades, concerts, diades del soci o informació sobre les 50 cobles en actiu. Malgrat tot, s’hi recull només una petita part dels més de 3.000 esdeveniments sardanistes que se celebren cada any.
Aquest proper dissabte, 15 de desembre, a 2/4 de 7 de la tarda, es presentarà al Casal Montblanquí, de Montblanc, la Guia Sardanista 2019. A més a més servirà també per fer lliurament dels Premis Capital de la Sardana d’enguany. L’esdeveniment comptarà amb una actuació de la cobla Tres Vents.
A l’acte hi assistiran l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu; el regidor de Cultura, Jordi Albalat; el president del Grup Sardanista Montblanc, Ramon Requesens; el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallés i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, entre d’altres autoritats municipals i representants del món de la sardana.
Què és la Guia Sardanista?
La Guia Sardanista és el llibre de referència que recull els principals actes sardanistes. S’hi presenten en ordre cronològic els aplecs i concursos que se celebren al territori, la població on es desenvolupa, l’hora, l’indret i les cobles que hi actuen.
La Confederació Sardanista de Catalunya és l’encarregada de coordinar i editar cada any la Guia Sardanista, confeccionada per les diverses territorials d’Aplecs, la Federació Sardanista del Rosselló i la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya.
La Guia Sardanista s'edita des del 2002, de manera que la d'aquest 2019 és la 18a edició. Cada any el seu disseny és diferent i sorprenent, així que aquest és un dels altres al·licients.
Els Premis Capital de la Sardana
Els Premis Capital de la Sardana suposen un reconeixement per a persones, entitats i institucions que han desenvolupat una tasca de difusió i defensa de la sardana i la dansa tradicional. La Comissió Capital de la Sardana és l’encarregada d’atorgar-los segons unes categories establertes després de recopilar, proposar i analitzar les diverses propostes presentades. Enguany ja se’n va lliurar un: la Medalla al Mèrit Sardanista, al conseller de Cultura Lluís Puig, a Brussel•les, el passat 1 d’octubre.
Unes 400 persones gaudeixen d’una magnífica vetllada al Casal Montblanquí, que apropa la sonoritat de la sardana a un ampli ventall de públics
El cantautor solsoní Roger Mas i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona van protagonitzar, aquest dissabte passat a la nit, el principal concert de la capitalitat montblanquina de la sardana, tot coincidint amb la festa major de la vila. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Montblanc, Jordi Albalat, explica que “el compromís de la capitalitat és vincular la sardana amb les principals cites culturals i festives de Montblanc, que són moltes al llarg de l’any. La festa major es viu sempre amb intensitat pels montblanquins i aquest espectacle és un esdeveniment musical en majúscules, amb el qual volem celebrar la capitalitat i acostar la sardana a tots els públics”.
Aquest espectacle d’alta volada musical va viatjar per algunes de les cançons més reconegudes de la discografia de Mas i també del cançoner tradicional. Així, els espectadors a la platea del Casal Montblanquí van poder escoltar cançons com ara “El Testament d’Amèlia”, “L’home i l’elefant”, “Emboscats”, “Oda a Francesc Pujol”, entre altres. I poemes com ara “Si el mar tingués baranes” o peces com la gallega “Negra Sombra”, cobles com “La Bien Pagà” i “Amore che vieni, amore che vai”. La delicadesa i força en les interpretacions de Mas i els músics de la cobla van rebre el gran reconeixement del públic, que va acompanyar el cant de “La Santa Espina” per tancar el concert amb aplaudiments dempeus.
Les colles Mare Nostrum, en categoria Gran o Absoluta, i Toc de Dansa, en categoria Veterana, són les primeres campiones del nou títol impulsat per la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya: la Copa Catalunya de sardana esportiva. La competició s’ha celebrat aquest dissabte, 28 de juliol, a la Plaça de Sant Francesc, de Montblanc. L’elecció del municipi tarragoní respon al fet que enguany és la Capital de la Sardana.
La 2a plaça de les colles Grans ha sigut per a Mans Amigues, de Cassà de la Selva, i el bronze l’ha aconseguit Riallera, de Vic. Pel que fa a les Veteranes, la 2a posició l’ha aconseguida Dansaires de Maig, de Barcelona, i la 3a, Encara hi som, de Vilanova i la Geltrú.
La Copa Catalunya és una competició nova en què per primera vegada les colles han ballat aparellades en format eliminatòria després d’un sorteig inicial. Les aspirants al títol estaven limitades a 6 colles Grans i 4 Veteranes. Per poder-hi participar, van tenir preferència d’inscripció les 3 primeres classificades del Campionat Regular de la temporada 2017 i les campiones de cada Campionat Territorial. Com que en alguns casos el nom estava duplicat, per cobrir les places lliures es van obrir inscripcions a d’altres formacions. Així, al final les rotllanes que han ballat han sigut, en categoria Gran o Absoluta: Dansaires del Penedès, d'El Vendrell; Mans Amigues, de Cassà de la Selva; Mare Nostrum, de Barcelona; Nova Tarragona Dansa, de Tarragona; Riallera, de Vic i Xàldiga, de Barcelona. Pel que fa als Veterans, les colles inscrites han sigut Dansaires de Maig, de Barcelona; Encara hi Som, de Vilanova i la Geltrú; Penedès, d'El Vendrell i Toc de Dansa, de Tarragona.
Totes les sardanes, excepte la de la Final, ha sigut de 5 tirades. Les peces que han hagut d’executar les colles també s’han decidit per sorteig d'una llista de 16 propostes musicals diferents. Així, s’ha posat a prova les colles per demostrar quina és la millor d'aquest nou títol. La part musical ha anat a càrrec de la cobla Ciutat de Cornellà.
A l’esdeveniment hi han assistit el regidor de cultura de l’Ajuntament de Montblanc, Jordi Albalat; el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado; la presidenta de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, Núria Escudé i el president del Grup Sardanista Montblanc, Ramon Requesens.
Aquest proper dissabte, 28 de juliol, la Plaça de Sant Francesc de Montblanc, a les 21 h, serà la seu de l'estrena d'un nou tipus de competició del món de la sardana esportiva: la Copa Catalunya. Es tracta d'un concurs en què les colles ballaran aparellades en format eliminatòria fins que només en quedin 2, que seran les finalistes per aconseguir aquest nou campionat.
El format de concurs acull en aquesta edició només colles de la categoria Gran i Veterana, amb un número limitat de places. Per poder-hi participar, han tingut preferència d'inscripció les 3 primeres classificades del Campionat de Catalunya del passat 2017, i les campiones de cada Campionat Territorial. Com en alguns casos el nom estava duplicat, per cobrir les places lliures es va organitzar una semifinal al concurs de Reus del passat mes de juny. Finalment, el número de colles apuntades a Reus va ser exacte al que faltava per completar les places, i per tant va ser innecessària la semifinal.
Així, les rotllanes participants seran, en categoria Gran o Absoluta: Dansaires del Penedès, d'El Vendrell; Mans Amigues, de Cassà de la Selva; Mare Nostrum, de Barcelona; Nova Tarragona Dansa, de Tarragona; Riallera, de Vic i Xàldiga, de Barcelona. La colla tarragonina, malgrat ser Juvenil, ha entrat al concurs, ja que al seu dia també es va ampliar la convocatòria a les colles Juvenils i en ser l'única interessada, ha cobert aquesta plaça. Pel que fa als Veterans, les colles inscrites són Dansaires de Maig, de Barcelona; Encara hi Som, de Vilanova i la Geltrú; Penedès, d'El Vendrell i Toc de Dansa, de Tarragona.
Totes aquestes colles hauran de ballar en format eliminatòria directe segons un sorteig que se celebrarà abans de començar el concurs, a partir del número que s'assignarà a cada formació, considerant que les 3 milors de l'any passat es consideren caps de sèrie. D'aquesta manera que la 1a eliminatòria enfrontarà la colla amb número més baix amb la colla amb número més alt, i així successivament. A la següent ronda competiran directament les colles guanyadores de cada eliminatòria segons el quadre d'evolució del concurs. Les perdedores de cada eliminatòria també competiran l'una contra l'altre per tal de determinar les altres posicions de la Copa Catalunya, sense oblidar que es preveu una repesca. Les colles eliminades "quedaran dispensades de romandre abillades fins al final del concurs i, per tant, si ho desitgen, podran canviar-se", segons indiquen les Bases. De fet, en aquest concurs no hi haurà ni sardana revessa ni de germanor.
Per puntuar, hi haurà "un total de 6 jurats, que actuaran en 2 equips de 3. Cada equip de jurats jutjarà únicament 2 enfrontaments". D'altra banda, a les darreres sardanes "serà un únic equip de 5 jurats qui haurà de donar el veredicte fina". En tots els casos, la seva tasca serà decidir quina de les 2 colles que s'enfronten guanya, sense poder atorgar cap empat.
Totes les sardanes, excepte la de la Final, seran de 5 tirades. Les Bases indiquen que "tant la 2a com la darrera tirada de llargs hauran de ser acabades, a l'esquerra o la dreta, segons el sistema de repartiment habitual de cada colla". En el cas d'errada de repartiment, conjunt o ajut exterior, la colla perdrà l'eliminatòria immediatament.
Aquesta proposta de nou concurs s'emmarca en el fet que Montblanc és la Capital de la Sardana 2018, però també en la celebració dels 60 anys de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, una gran efemèride després del cinquantenari.
Agafades de la mà, prop de 1.500 persones han ballat aquesta tarda «Montblanc Capital de la Sardana 2018» i la «Santa Espina» tot encerclant amb una gran rotllana sardanista el clos medieval de Montblanc. El recinte del segle XIV mesura 1,4 quilòmetres i té 30 torres, i ha quedat pràcticament vorejat pels participants a l’acte «Abracem la Muralla», organitzat per l’Ajuntament de Montblanc, el Grup Sardanista de Montblanc i la Confederació Sardanista de Catalunya. L’acte ha començat quan passava un quart d’hora de les 7 de la tarda i ha coincidit amb l’Acampada Jove, la trobada anual de joves d’ERC. L’acció és un dels actes centrals de la capitalitat montblanquina de la sardana 2018 i ha continuat amb una ballada de sardanes per la Cobla Principal de Tarragona.
El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Montblanc, Jordi Albalat, declara: «Hem aconseguit el repte, i no era senzill, amb la voluntat d’envoltar el nostre patrimoni històric més emblemàtic – la muralla- per unir-lo simbòlicament amb un altre gran patrimoni cultural, la sardana». Albalat assenyala que «hi havia nervis, perquè les inscripcions no anaven al ritme desitjat fa uns dies, però al final s’ha fet una gran anella i estem molt contents». Els organitzadors també han agraït la multitudinària participació popular, amb veïns de Montblanc, joves de l’Acampada i membres de grups sardanistes de fora, i alhora han demanat disculpes perquè en algun tram hi ha hagut problemes amb la megafonia.
El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, remarca que «Abracem la Muralla» és un acte que se suma a l’impuls de l’entitat perquè la sardana sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Sobre la capitalitat montblanquina, Rucabado es mostra « molt satisfet» de com es desenvolupa: «Teníem com a repte celebrar la capitalitat de la sardana en un municipi més petit que en altres capitals anteriors i, també, fer-ho a la Catalunya Nova. En aquest sentit, Montblanc demostra que la sardana és ben present arreu del país».
El recinte del segle XIV mesura 1,4 quilòmetres i calen unes 1.500 persones per ballar la sardana el 21 de juliol. Aquesta setmana, s’obriran les inscripcions per participar-hi al web
El dissabte 21 de juliol a les 7 de la tarda, Montblanc celebrarà un dels actes centrals de la Capital de la Sardana 2018. La iniciativa s’anomena «Abracem la muralla» i consisteix en voltar tot el recinte medieval tot ballant una sardana, organitzada per l’Ajuntament de Montblanc, el Grup Sardanista de Montblanc i la Confederació Sardanista de Catalunya. El recinte emmurallat, que mesura 1,4 quilòmetres i té 30 torres, s’ha dividit en 7 trams per facilitar l’organització de la iniciativa. Per voltar-la, calen unes 1.500 persones que un cop col·locades ballaran la sardana «Montblanc, Capital de la Sardana 2018». La música que sonarà pels altaveus es tocarà en directe a la veïna plaça de Sant Francesc per la Cobla Principal de Tarragona. Quan s’acabi “Abracem la muralla” hi haurà una ballada de sardanes a la mateixa plaça. Les colles sardanistes i particulars que es vulguin sumar cal que s’inscriguin al tram que desitgin a www.capitaldelasardana.cat. Les inscripcions s’obriran aquesta setmana.
El regidor de Cultura del consistori montblanquí, Jordi Albalat, explica: «És un repte important, però esperem una bona acollida. És un acte ple de simbolisme per la capitalitat, perquè sols es pot fer a Montblanc. Amb aquesta gran sardana volem remarcar i en un lloc emblemàtic com la nostra muralla, la unió de persones sota un sol objectiu. D’altra banda, simbòlicament també s’estrenyen lligams entre el patrimoni històric i la cultura popular». La iniciativa coincideix amb l’Acampada Jove, la trobada anual de joves dels Països Catalans d’ERC, que aplega a milers de joves a Montblanc cada estiu. «Vam dir que a cada gran acte que es fes a la vila enguany hi hauria presència de la sardana. Durant l’Acampada Jove, es celebraran tallers de sardana i l’acció sortirà al programa. Fem una crida als joves a participar-hi», afirma Albalat. La regidoria contactarà per correu amb les entitats montblanquines perquè també s’hi sumin.
L'acció és un dels actes que s’impulsa perquè la sardana sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. La muralla la va fer construir el rei Pere III el Cerimoniós al segle XIV i està inclosa en la declaració de Conjunt Monumental i Artístic com la resta del nucli antic. Sols s’ha encerclat en un acte simbòlic d’aquestes característiques un sol cop, el 2013, en una acció impulsada per l’ANC Conca de Barberà.
Aquest passat diumenge, 10 de juny, el Pavelló del Casal Montblanquí ha estat l'escenari de la Trobada d'Escoles de Cobla. En aquesta trobada, celebrada en el marc de la seva capitalitat sardanista, hi han pres part les cobles Blanes i Pare Manyanet de Reus.
La trobada serveix perquè els joves estudiants i intèrprets d'instruments de cobla intercanviïn experiències i inquietuds. També per potenciar l'impuls de l'ensenyament de la cobla entre tots ells i nous possibles músics.
La cita d'enguany també ha homenatjat el Pare Alqueza, impulsor de la banda cobla Pare Manyanet de Reus. De la seva iniciativa han sorgit múltiples músics que han actuat o actuen amb algunes de les cobles més destacades del país. La seva tasca ja va rebre l'any 1975 a Medalla al Mèrit Sardanista i l'any 1996 la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Ara, a Montblanc es reconeixerà de nou la seva dedicació.
La Trobada d'Escoles de Cobla l'organitza cada any l'Obra del Ballet Popular (OBP), amb caire itinerant per Catalunya. Des de fa anys es fa coincidir amb la població que és Capital de la Sardana.
Aquest proper dissabte, 19 de maig, a partir de les 11 del matí, la plaça de Sant Francesc de Montblanc acollirà l'11a Trobada Sardanista d'Equipaments Cívics de la Generalitat de Catalunya, en el marc de la seva capitalitat sardanista. La part musical anirà a càrrec de la cobla Cossetània.
Hi assistiran un total de 22 casals i centres cívics d'arreu de Catalunya que practiquen la sardana durant l'any. En total, hi haurà més de 600 persones. Hi oferiran un galop d'entrada i ballaran 2 sardanes de lluïment i una de germanor. Després hi haurà 4 sardanes per al públic. El repertori de l'activitat és d'un caràcter marcadament montblanquí, amb sardanes d'autors locals o composicions dedicades a la població.
La celebració d'aquest esdeveniment és de caire anual i s'organitza cada any a la població que és Capital de la Sardana. Es pot obtenir més informació sobre la capitalitat de Montblanc a la pàgina electrònica www.capitaldelasardana.cat/montblanc2018 o als perfils de les xarxes socials de Facebook (https://www.facebook.com/capitaldelasardana), Twitter (@Capital_Sardana) i Instagram (https://instagram.com/capital_sardana).
Capital de la Sardana és un projecte festiu, de debat i turisme anual per a sardanistes i no sardanistes que ofereix diverses activitats de caràcter variat al llarg de l'any. Montblanc va encetar la seva capitalitat el passat mes de març i s'estendrà fins el març de 2019, quan passarà el relleu a Perpinyà.
La trobada l'organitza la Confederació Sardanista Catalunya i la comissió de la Capital de de la Sardana de Montblanc, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya.
El músic menorquí Cris Juanico oferirà un concert al Casal Montblanquí, dissabte vinent 12 de maig a les 10 de la nit, en el marc de les tradicionals festes en honor de Sant Maties, patró de la vila. El concert de Juanico està organitzat per l’Ajuntament de Montblanc i el Grup Sardanista de la vila, i forma part dels actes que, al llarg de tot l’any, celebraran la capitalitat de la sardana.
El músic hi presentarà el seu projecte amb sons de cobla, estrenat a Palamós l’any passat. Es tracta d’una selecció del repertori de l’illenc, que mescla ritmes de cobla amb el rock mediterrani característic de Juanico. És una proposta amarada de les notes d’instruments com la tenora, el tible, el flabiol, la trompeta i el fiscorn, amb la intenció de jugar amb dos estils musicals i ben contrastats. El regidor de Cultura, Jordi Albalat, explicat: «Aquest espectacle de Cris Juanico és un dels pocs que revisita la sardana, partint d’estils musicals menys tradicionals. És un proposta moderna i molt engrescadora. D’altra banda, Montblanc Capital de la Sardana no podia estar absent del programa d’activitats de Sant Maties, la festa major petita en l’any de la capitalitat».
Les entrades per aquest concert ja són a la venda, a un preu de 10 euros per anticipat i es poden comprar fins el mateix dissabte 12 de maig a l’Oficina de Turisme de Montblanc. Fins 1 hora abans del concert, també se’n vendran a la taquilla del Casal a un preu de 15 euros.
La sonoritat de la tenora, el tible, el flabiol, la trompeta i el fiscorn mesclada amb el rock mediterrani del repertori de Cris Juanico. Aquesta és la proposta que el menorquí portarà al Casal Montblanquí el proper 12 de maig, en un projecte d’encreuament musical que cerca en el contrast d’estils l’harmonia i el jocs d’antagònics. El concert començarà a les 10 de la nit i ja es poden comprar les entrades d’aquest nou concert programat per Montblanc Capital de la Sardana a l’oficina de turisme. Les podeu adquirir per avançat a 10 euros i si acudiu a taquilla el mateix dia, 15 euros.
La celebració de la final dels cursets surt per primer any al carrer i suma nous centres escolars, tot coincidint amb la capitalitat montblanquina
Els estudiants dels centres escolars montblanquins Llar d’Infants Els Merlets, Llar d’Infants i Col·legi Mare de Déu de la Serra, Escola d’Educació Especial TILMAR i Escola Les Muralles, així com l’escola ZER Conca de Barberà s’han reunit per celebrar plegats la final dels cursets de sardanes a la plaça de Sant Francesc de Montblanc. Durant una hora i a partir de les 3 de la tarda, més de 850 escolars han format unes 40 anelles i han ballat dues sardanes curtes, dues de llargues i el tradicional Ball del Rogle. L’acte, de gran plasticitat i alegria, culmina les classes setmanals de sardanes impartides als centres escolars. Enguany, han participat en els cursets més alumnes que mai, entre els 3 i els 11 anys, tot coincidint amb la proclamació de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018.
La multitudinària ballada ha estat organitzada per l’Ajuntament de Montblanc i el Grup Sardanista del Museu Arxiu de la vila. El regidor de Cultura, Jordi Albalat, explica: «Un dels objectius que ens hem fixat amb el projecte de capitalitat és aprofundir en l’arrelament de la sardana a Montblanc. Aquesta ballada i l’augment dels centres participants en els cursets són un primer pas, assolit amb èxit, en aquesta direcció». I hi ha afegit: «N’estem molt contents del resultat. És un acte bonic i ens plantegem repetir-lo altres anys».
Aquest migdia, s’ha presentat en roda de premsa, al claustre de l’antic convent de Sant Francesc de Montblanc, la proclamació el proper 17 de març de Montblanc Capital de la Sardana 2018. Aquest dia i en una jornada plena d’activitats, la vila prendrà el relleu a Figueres, esdevenint així la sisena capital d’aquest projecte estrenat per Arenys de Munt el 2013. El coordinador de la Capital de la Sardana, Víctor Sallés, afirma: «L’essència és que no sigui sols un esdeveniment pel món sardanista, sinó que la sardana sigui transversal i estigui present en la majoria d’actes que s’organitzen a Montblanc durant tot l’any. No dubtem que serà un èxit, igual que les anteriors edicions». De la seva banda, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, assegura que la Capital «uneix dues característiques de la singularitat cultural de la nostra vila: la gran importància del patrimoni artístic i la vitalitat del teixit associatiu. Quan acabi aquest any, voldríem que la petjada de Montblanc quedés impregnada en el món sardanista». Durant la roda de premsa, el regidor de Cultura, Jordi Albalat, ha presentat la imatge de la Capital, amb un disseny de quatre cartells que identifiquen diferents monuments de la vila amb la iconografia sardanista, així com un vídeo promocional.
El proper 17 de març, les activitats de la proclamació començaran amb un concert per la Cobla Ciutat de Girona a les 11 del matí a la plaça de Sant Francesc, que també oferirà, a la tarda, el seu espectacle «El tenor i la cobla». Ja dins l’antiga església, començarà a les 12 del migdia l’acte institucional, durant el qual s’estrenarà una sardana composta especialment per Alfred Abad per a la capitalitat montblanquina. També es donaran a conèixer els Premis Capital de la Sardana, que reconeixen persones, institucions, projectes i entitats que treballen en favor de la dansa catalana. En presència de nombrosos representants institucionals i davant la muralla medieval, s’inaugurarà un gran monument i una placa commemorativa, obra de l’escultor Jordi Figueras. A la tarda, s’inaugurarà a la sala Sant Feliu l’exposició «Montblanc i la sardana. Orígens, clandestinitat i Capital», que recull fotografies històriques.
La capitalitat té un calendari d’actes anual, que es clourà el febrer del 2019 amb el traspàs a Perpinyà. El president del Grup Sardanista del Museu Arxiu, Ramon Requesens, n’ha anunciat aquest matí alguns dels més destacats: «Per nosaltres, un dels majors reptes serà la formació d’una anella que encerclarà tota la muralla el juliol vinent, durant l’Acampada Jove. Fem una crida a tothom i també a aquests joves vinguts d’arreu a col·laborar per tancar-la». La muralla construïda el segle XIV té un perímetre de 1.402 metres i 30 torres, i sols s’ha encerclat un cop, en un acte organitzat per l’ANC. Altres actes destacats de la capitalitat són el concert de Cris Juanico el 12 de maig amb cobla; el de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi el 9 de setembre per la Festa Major.